Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Remont mehanizacije
  • 06.01.2023. 12:00
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Padina

Priprema mehanizacije za novu sezonu: Na šta posebno obratiti pažnju?

Prema rečima master inženjera poljoprivredne tehnike Janka Garafijata, sa pripremama za sledeću sezonu treba početi što je ranije moguće.

Foto: Janko Garafijat
  • 149
  • 21
  • 0

Iako su njive utihnule tokom zime, u gazdinstvima se polako planira i priprema za sledeću poljoprivrednu sezonu. Naravno, kako bi se te operacije završile uspešno ali i na vreme, neophodna je ispravna mehanizacija koja će poljoprivrednicima u tome pomoći. Kako savetuje stručnjak, master inženjer poljoprivredne tehnike Janko Garafijat iz Padine kod Pančeva, treba obratiti pažnju na nekoliko stvari prilikom pripremanja traktora i priključnih mašina za početak proleća.

"Sa pripremama mehanizacije za proleće treba krenuti što pre, najbolje odmah po završetku radova na njivama. Najbolje u drugoj polovini decembra ili početkom januara, opet sve zavisi od obima posla. Oni koji imaju manje posla, priprema može sačekati i februar mesec", kaže Garafijat dodajući da što su mašine savremenije, sa remontom treba krenuti što pre, zbog dostupnosti delova na tržištu.

Zbog dostupnosti delova - početi ranije

Kada ih nema na stanju u Srbiji, čeka se i po 15 dana na isporuku. Naravno, može da se desi da nekim delovima treba i po mesec dana kako bi stigli iz inostranstva. Zato napominje da treba krenuti sa remontom ranije.

Remont IMT-a 542: Koje greške poljoprivrednici prave i kako ih ispraviti?

"U zavisnosti od veličine i savremenosti voznog parka, pripremu treba prilagoditi tako da mašine koje će se prve koristiti s proleća, budu prve spremne za rad na njivi. Tu pre svega mislim na traktore kao glavne nosioce svih operacija. Od priključnih mašina to su uglavnom rasipači, setvospremači, mašine za đubrenje zemljišta i mašine za predsetvenu pripremu", kaže stručnjak za mehanizaciju i dodaje da bi sejalice i prskalice takođe bilo dobro da budu u stanju pripravnosti među prvima, jer njihova upotreba ide odmah nakon gore pomenutih priključnih mašina.

Remont treba organzovati po prioritetima 

"Kod rasipača treba obratiti pažnju na stanje diskova i lopatica, odnosno uređaja za rasipanje, jer od njih zavisi sam kvalitet rada, tačnije, kvalitet rasipanja mineralnog đubriva kojima cena, kako i sami vidimo u poslednjih nekoliko godina, nije nimalo mala", kaže ovaj inženjer skrećući pažnju na drljače i setvospremače.

Kod drljača, kako kaže, treba proveriti stanje klinova. Potrošne klinove treba zameniti novim, ali dolazi u obzir i opcija ako neko praktikuje otkivanje, bitno je samo da se dobije prava dužina, jer od njih zavisi kvalitet rada. Kod setvospremača treba da se zamene potrošeni radni organi, kopljice, pačije noge. Garafijat kaže da treba proveriti ležaje na rotorima i kod drljača i kod setvospremača i da ako setvospremači imaju točkove, i njih bi trebalo proveriti.

Zimsko održavanje mehanizacije: Šta savetuje stručnjak?

"Na prskalicama treba da se proveri stanje pumpe i po potrebi ako treba, da se remontuje. Znači da se zamene membrane i ventili na vreme, da se ne bi posle, ako uđe voda u pumpu, napravila havarija. Takođe bi trebalo proveriti u kakvom su stanju rasprskivači. Ako ne rade lepo, potrebno ih je zameniti novima", kaže naš sagovornik dodajući da bi trebalo proveriti i razvodnik da li funkcioniše kako treba, kao i ispravnost manometra.

Proveriti i prskalice i sejalice

Na sejalicama, kako Garafijat kaže, treba proveriti ispravnost setvenog aparata. Ako su pneumatske, treba proveriti stanje creva za vazduh jer od njih zavisi kvalitet setve. Ukoliko su bušna, kvalitet setve će se značajno smanjiti. Takođe navodi da treba proveriti stanje raonika i ulagača semena, od kojeg najviše zavisi kako će to seme da dospe u zemljište. I prskalice i sejalice su po našem stručnjaku jednako važne.

"Za kombajne je najbolje da se prate preoporuke proizvođača. Najbolje je napraviti svoj plan održavanja i pratiti ga. Uglavnom, tu treba da se menjaju dotrajali kaiševi, ležajevi, dotrajali delovi, spirale, poklopci elevatora ovršene i neovršene mase. To već sami poljoprivrednici najbolje znaju šta je sa njihovim mašinama", kaže on.

Treba da se zamene dotrajali delovi

"Poslednje što bih napmenuo je da poljoprivrednici poštuju preporučene brzine koje traktori sa određenim priključnim mašinama treba da ostvaruju prilikom rada. U suprotnom ćete bez potrebe samo pokvariti vaše mašine, a to vam uopšte nije u interesu", kaže naš sagovornik i dodaje da se više puta dešavalo da je dolazilo do kvarova usled pogrešne eksploatacije, odnosno korišćenja mašina.


Foto prilog


Tagovi

Mehanizacija Nova sezona Priprema mehanizacije Janko Garafijat Rezervni delovi


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.