Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Demonstracije
  • 21.03.2022. 15:00

Prinudno klanje stoke, upitna prolećna setva - protestuju španski i grčki poljoprivrednici

Sve više cene goriva i stočne hrane podstakle su poljoprivrednike u Španiji i Grčkoj da izađu na ulice. Poručuju da je njihov opstanak doveden u pitanje.

Foto: Facebook/UPA - Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos
  • 888
  • 599
  • 0

Sukob u Ukrajini i sankcije Rusiji imaju enorman uticaj na svetski poljoprivredno - prehrambeni sektor.

Ukrajina je najveći svetski dobavljač stočne hrane, navodi Farmer, i jedan od četiri najveća izvoznika kukuruza u svetu. Stočari u južnoj Evropi strahuju da će biti neophodno masovno klanje životinja jer se smanjuju zalihe hrane. Najviše su pogođene Španija i Italija koje su poznate po svojim mesnim i mlečnim proizvodima.

Prema podacima iz 2021. godine, Španija ima najveći broj stoke u celoj EU, oko 58,8 miliona grla goveda, svinja, koza i ovaca. Italija, sa preko 22,5 miliona grla, zauzima četvrto mesto.

Španija ima najveći broj stoke u celoj EU (Foto: Depositphotos/albertoclemares)

Mišel Liverini, potpredsednik kompanije za hranu za životinje Mangimi Liverini SpA, izjavio je da italijanske luke na zalihama imaju stočne hrane za još 25 dana. Situacija je dodatno komplikovana nedostatkom alternativnih izvora uvoza, jer su Mađarska, Moldavija i Srbija zabranile izvoz kako bi zaštitile svoje zalihe.

Uzgajivači stoke i kompanije javljaju da se suočavaju sa velikom krizom i problemima u nabavci hrane za svoje životinje. Kako bi održali farme, biće neophodno da se neke od njih zakolju i tako smanji njihov broj. Problem je što su za obnovu stočnog fonda potrebne godine.

Emilio Rial, direktor grupe Coren - španske farmerske zadruge, izjavio je za Reuters da su troškovi proizvodnje osnovne hrane porasli za 40 odsto i da će poskupljenja biti neminovna.

Protesti farmera u Madridu

Na hiljade španskih poljoprivrednih proizvođača učestvovalo je juče u demonstracijama u centru Madrida protiv politike vlade Pedra Sančeza.

Radio stanica Cadena Ser, koja je izveštavala o protestu, ukazala je na velika odstupanja u broju demonstranata koje navodi policija, više od 100.000 učesnika, i organizatori događaja koji navode da ih je bilo 400.000.

Protest je održan pod sloganom "Zajedno za polje", a učestvovali su članovi lovačkih društava i uzgajivači životinja. Izneti su zahtevi za promenu poljoprivredne politike koju vodi Sančezov kabinet levog centra.

Demonstranti su u intervjuu novinarima ukazali na povećanje troškova poljoprivredne proizvodnje kao što je nagli rast cena goriva, kao i pasivnost vlade.

Na ulicama i grčki farmeri

Protekli petak se protestvovalo i u glavnom gradu Grčke, Atini gde su stotine poljoprivrednih proizvođača na ulici tražili dodatno smanjenje poreza i subvencije za borbu protiv visokih cena goriva i đubriva, piše ant1news

U ovoj zemlji poljoprivrednici su organizovali višesedmične proteste zbog visokih cena energije ranije ove godine. Ističu da su njihovi troškovi toliko visoki da će biti primorani da proizvode manje i podignu cene za potrošače.

Kako bi ublažila probleme zbog rastućih troškova energije i goriva za farmere, domaćinstva i preduzeća, tamošnja je Vlada od septembra do sada potrošila oko 3,7 milijardi evra.

Porez na promet đubriva je smanjen za 46 odsto na 13 odsto, a objavila je da će biti dodatno snižen, za 6 odsto. Najavljena je olakšicu poreza na gorivo za poljoprivredna vozila.

Poljoprivrednici ističu da je sve postalo preskupo, od goriva do stočne hrane i da je njihov opstanak doveden u pitanje.

"Ne možemo da obrađujemo naše njive, ne možemo da kupimo gorivo za poljoprivrednu mehanizaciju, ne možemo da kupimo seme, đubrivo. Biće problema sa snabdevanjem hranom u zemlji", rekao je poljoprivrednik Diamanto Kritikou.


Tagovi

Klanje životinja Stočna hrana Protesti Grčka Španija Italija Troškovi Sukob u Ukrajini


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.