Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vermmer
  • 04.08.2021. 18:00

Prije 50 godina proizveli su svoju prvu balirku - za godišnjicu predstavili robot za skupljanje bala

Ovaj se robot gusjeničar kreće po polju bez zbijanja tla, a u istom prohodu može sakupiti tri bale težine do 600 kilograma.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.329
  • 271
  • 0

Američka je tvrtka Vermmer prije 50 godina proizvela svoju prvu balirku, a za ovu je godišnjicu predstavila svoj prototip robota za njihovo sakupljanje.

Riječ je o modelu Bale Hawk kojeg pokreće Deutz-ov motor s unutarnjim izgaranjem. Zahvaljujući gusjenicama ne sabija tlo, a može raditi s rolo balama težine do 600 kilograma, piše farmer.pl.

Po terenu se kreće samostalno lociraući bale zahvaljujući senzorima. No, prije njegovog puštanja u rad potrebno je u GPS sustav ucrtati koordinate po kojima poljoprivrednik želi da se kreće. Nakon toga on ih sakuplja i to prvo s rubnih dijelova parcele prema sredini. Nakon što ih utovari odvozi ih na naznačeno mjesto i istovara.

"Ovaj stroj pomaže uštedjeti vrijeme i povezane troškove s ručnim utovarom i istovarom. Danas on može pokupiti tri bale odjednom", izjavio je Kent Thompson, menadžer za istraživanje i razvoj spomenute tvrtke.

Robot će se nastaviti nadograđivati, a Vermeer surađuje s trgovcima i poljoprivrednicima kako bi najbolje uvidio u ono što je tržištu potrebno. 

U međuvremenu pogledajte kako izgleda rad ovog robota:


Tagovi

Vermmer Bale Hawk Robot Bale


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]