Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bregzit
  • 04.11.2020. 07:30
  • Velika Britanija

Pregovori oko Bregzita još uvek traju, a farmeri već na ulicama zbog novog zakona

Jedan od glavnih sporova u pregovorima je ribarstvo jer EU želi da zadrži svoja prava na britanske ribolovne vode. Inače, prema kontroverznoj zajedničkoj ribarstvenoj politici (CFP), svim državama članicama omogućen je pristup vodama EU putem kvota.

Foto: Twitter/NEMM
  • 109
  • 4
  • 0

Preostalo je još manje od dva meseca do službenog završetka prelaznog razdoblja za Bregzit, a ključni trgovinski pregovori već su mesecima u zastoju jer nijedna strana nije uspela da postigne bilo kakav sporazum.

Razgovori su se prvo vodili u Londonu, a ove nedelje premešteni su u Brisel gde se očekuju konačni dogovor. Ako obe strane prebrode razlike, novi bi konsenzus bio sveobuhvatan, od trgovine i energetike do poljoprivrede i ribarstva. 

S druge strane, ako ne dođe do sporazuma, bilateralna razmena robe i usluga u vrednosti od 900 milijardi dolara bila bi ozbiljno oštećena novima carinama i kvotama.

Ribolov kao najteža tačka pregovora

Jedan od glavnih sporova u pregovorima je ribarstvo jer EU želi da zadrži svoja prava na britanske ribolovne vode. Inače, prema kontroverznoj zajedničkoj ribarstvenoj politici (CFP), svim državama članicama omogućen je pristup vodama EU putem kvota.

Budući da Velika Britanija ima veliko obalno područje, kritičari su često tvrdili da je sistem nepravedan. Premijer je obećao da će napustiti Zajedničku ribarstvenu politiku EU-a i vratiti kontrolu nad vodama, ali smatra se da će evropski čamci sledeće godine moći da plove na njihovim teritorijima.

EU preti Tajlandu zabranom uvoza ribe

Britanija je zatražila i da se godišnje pregovara o ribolovnim kvotama, ali EU je do sada odbila ovaj predlog i traži konkretnije stavove o ribolovu u vodama UK.

Problem takođe stvara i Povelja o večnom korišćenju britanskih voda koju je princ Čarls prvi u znak zahvalnosti dao 50 belgijskih ribara za vreme svog boravka u gradu Brugesu. U slučaju da ne dođe do rešenja, flamanska vlada će se pozvati na nju, piše theguardian.

Neizbežan poremećaj lanaca sanbdevanja hranom?

Tokom javne rasprave sa Glavnom upravom za okolinu o budućim odnosima EU i UK, bezbednosti hrane i okoline, stručnjaci su naglasili potrebu za delovanjem kako bi se sprečili poremećaji u lancu snabdevanja. 

"Nema sumnje da će novi izvozni i uvozni procesi zajedno s pojačanim proverama i kontrolama na carinama između EU i Britanije dovesti do neizbežnih poremećaja u lancu irskog, britanskog i evropskog prehrambenog poslovanja“, rekla je za euractiv Pamela Birn, izvršna direktorka irske Uprava za bezbednost hrane.

Bregzit donosi pad proizvodnje žitarica Velikoj Britaniji?

A kako bi se sve svelo na najmanju moguću meru, Birn je pozvala na ciljanu podršku prehrambenim preduzećima, uključujući direktnu saradnju sa industrijama kako bi se kompanijama pomoglo da razumeju i pripreme za buduće promene. Upozorila je da se potencijal regulatornih divergencija povećava nakon 1. januara 2021. i da je njen tempo nejasan i neizvestan.

Poljoprivrednici na ulicama, a Škotska u mogućoj krizi zbog krompira

Oko 30-tak traktora, predvođeni kampanjom Save British Farming (SBF) vozilo je kroz središte Meltona 29. oktobra i protestvovalo protiv novog Zakona o poljoprivredi koji bi stupio na snagu odmah od iduće godine. 

Protivnici tvrde kako zakon ne sadrži pravnu zaštitu za farmere koji trenutno uživaju pod Unijom te strahuju da bi se neki autohtoni proizvodi poput svinjske pite i sira mogli suočiti s nelojalnom konkurencijom jeftinih "kopirajućih" proizvoda. Takođe, oštro se protive i tome da jeftina, hlorisana piletina iz Amerike preplavi britansko tržište. 

Britanci ne žele američku hlorisanu piletinu i govedinu tretiranu hormonima?

Inače, svinjska pita, Melton Mowbray ima status EU zaštićene oznake geografskog porekla, dok je sir Stilton zaštićen sličnom oznakom koja je povezana sa regijom iz koje proizvod dolazi. Šta će se dogoditi s tim oznakama nakon Bregzita tek će se naknadno saznati. 

Iako se ribarstvo u Škotskoj u pregovorima o Bregzitu tretira kao prioritet, poljoprivrednicima semenskog krompira rečeno je da, kako sada stvari stoje, verovatno neće moći da izvoze u Severnu Irsku od 1. januara. Treba napomenuti kako je Velika Britanija jedna od najvećih svetskih izvoznica čipsa. 

Ova zabrana rezultirala bi gubicima preko milion evra, a škotski ministar okoline prozvao je vladu i zatražio da u trgovinskim pregovorima ovu industriju tretira kao potrošnu.

Inače, ova pokrajina čini čak 75 odsto proizvodnje u Velikoj Britaniji i vredi više od 200 miliona evra godišnje, navodi theguardian.


Tagovi

Bregzit Pregovori Evropska unija Ujedinjeno Kraljestvo Ribolov Lanac snabdevanja hranom Protest Semenski krompir


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.