Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privredna komora Vojvodine
  • 08.05.2017. 10:00

Predlozi iz baze do republičke Vlade

Odbor Udruženja poljoprivrede konstituisan je u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), što je prvi korak u definisanju pravaca delovanja ka unapređenju poljoprivrede i stvaranju boljeg privrednog ambijenta. Sledeći korak je formiranje grupacija unutar Udruženja poljoprivrede. Pokrajinska Vlada će nastojati da prisustvuje svim sednicama ovog tela.

Foto: Privredna komora Vojvodine
  • 954
  • 41
  • 0

Izborni postupak za članove Odbora Udruženja poljoprivrede, u kome su organizovani članovi PKV iz oblasti poljoprivrede, vodoprivrde, šumarstva, proizvodnje prehrambenih proizvoda, pića i duvana, sproveden je tokom marta. Odlučeno je da na čelo odbora stane dama, Olga Čurović, iz novosadske PZ "Industrijsko bilje", a za njenog zamenika izabran je Sebastijan Širmer iz "Sebaagrar" d.o.o. Senta.

Unapređenje poljoprivrede i formiranje grupacija

Prvi korak u definisanju pravca delovanja ka unapređenju poljoprivrede i stvaranju boljeg privrednog ambijenta upravo je konstituisanje Odbora Udruženja poljoprivrede. Sledeći korak je formiranje grupacija unutar Udruženja, kazala je Jelena Drobnjak, sekretarka Udruženja i dodala:

"Članice Privredne komore Vojvodine koje imaju isti ili sličan poslovni interes, kao i potrebu da zajedno sa drugim privrednim subjektima usklađuju međusobne odnose, svoje interese moći će da osvaruju kroz grupacije. Zadatak stručne službe Udruženja biće da sve probleme, sugestije i predloge usmeri u pravcu rešavanja ka onim institucijama koje su za to kompetentne. Takođe će permanentno raditi na edukaciji svojih članica i realizaciji sporazuma koji su zaključeni u inostranstvu".

Novoizabrana predsednica Odbora, Olga Čurović, naglasila je značaj ovakvog vida udruživanja:

"Sve što se bude predlagalo na sednicama Odbora Udruženja poljoprivrede PKV, zajedno sa predstavnicima komorskog sistema, ćemo u dobroj formi, sa jakim argumentima, predlagati Vladi Republike Srbije. A s obzirom na to da će predlozi dolaziti direktno iz baze, njihovo usvajanje i sprovođenje svakako će biti od velike koristi za poljoprivredne proizvođače".

Odbor Udruženja poljoprivrede

Novi komorski sistem pomaže svima

Predsednik Privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević, podsetio je da je novim Zakonom o privrednim komorama, koji je na snagu stupio prvog dana ove kalendarske godine, postavljena čvrsta osnova za formiranje jedinstvenog komorskog sistema u Srbiji:

"Na ovaj način u potpunosti će se sa institucijama povezati svi privredni subjekti. Jedinstveni komorski sistem omogućiće rast privrede, a privrednici će imati veći uticaj na kreiranje regulatornog okvira i privrednog ambijenta".

Da je Privredna komora Vojvodine pravo mesto za okupljanje zainteresovanih strana koje će zajednički dolaziti do rešenja, naglasio je i Miloš Janjić, v.d. direktora novosadske Produktne berze.

Saradnja na svim nivoima je preka potreba

Saradnja pokrajinske vlade i PKV je preka potreba, koju u narednom periodu treba intenzivirati, rekao je Mladen Petković, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo:

"Trudimo se i trudićemo se da prisustvujemo svim sednicama Odbora. Na taj način uzećemo aktivno učešće i saslušaćemo sve teme o kojima se bude pričalo. Neophodno je da imamo takav partnerski pristup. Želimo da zaključke sa sednica Odbora pretočimo u agrarnu politiku, a udruživanje poljoprivrednika u komorski sitem je pravi način da poljoprivrednici uzmu učešće u kreiranju agrarne politike".

Zaključeno je da promene u komorskom sistemu koje se već sada dešavaju, odnosno koraci koji su preduzeti kako bi se formirao jedinstveni komorski sistem, pokazuju pozitivna usmerenja.

Foto: Privredna komora Vojvodine


Tagovi

Miloš Janjić Mladen Petković Boško Vučurević Jelena Drobnjak Olga Čurović Sebastijan Širmer Odbor Udruženja poljoprivrede


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta