Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o poljoprivrednom zemljištu
  • 17.11.2015. 13:30

Prava poljoprivrednika dovode se pod znak pitanja

Na sednici Skupštine Vojvodine tema je bila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a govorilo se o predloženim amandmanima.

  • 160
  • 6
  • 0

Obrazlažući amandmane Pokrajinske vlade na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić, istakao je da predloženi amandmani predstavljaju kontinuitet politike Pokrajinske vlade u agraru.

"Amandmani su predloženi zbog toga što Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, dovodi pod znak pitanja i pravo poljoprivrednika i prava budućih generacija. Takođe, dovodi pod znak pitanja i pravo naslednika koji u procesu restitucije pretenduju da dobiju poljoprivredno zemljište koje im je oduzeto u procesima nacionalizacije od 1945. do 1956. godine", istakao je Bojan Pajtić u svom obraćanju na sednici Skupštine Vojvodine. Podsetio je i da se Pokrajinska vlada još 2006. godine, intenzivnom akcijom izborila da poljoprivrednici dobiju subvencije po hektaru, zatim da po zakonu dobiju pravo da u svom ataru kroz licitaciju uzmu u zakup državno poljoprivredno zemljište i time obezbede egzistenciju za sebe i za svoju porodicu.

Poljoprivredno zemljište ne sme se prodavati

"Ono na čemu insistiramo jeste da se državno poljoprivredno zemljište ne može i ne sme prodavati. Za nas je to neprihvatljivo, jer je poljoprivredno zemljište neobnovljivi resurs ove zemlje. To je resurs koji ne može ponovo da se izgradi, koji ne može ponovo da se "ubere sa grane" i, kada jednom to učinite, proces je nepovratan", istakao je Pajtić i dodao da su potpuno netačni argumenti da je prodaja poljoprivrednog zemljišta u skladu sa evropskim standardima jer bivše zemlje članice Istočnog bloka, koje su danas članice Evropske unije, ne prodaju državno poljoprivredno zemljište, a to ne čine ni stare članice Evropske unije, već se dešava upravo suprotan proces. Nemačka i Francuska otkupljuju poljoprivredno zemljište od privatnika, i onda to zemljište koje postaje državno daju u zakup svojim poljoprivrednicima, jer je to zemljište razvojni resurs.

Pajtić je istako kako će se poljoprivredno zemljište davati u zakup tajkunima po potpuno nejasnim kriterijumima komisije resornog republičkog ministarstva, na osnovu prihvatanja investicionog plana, što je potpuno netransparentan način, koji osnovano dovodi u sumnju i zakonitost takvog postupanja i dobre namere, i dovodi konačno pod znak pitanja i pošten pristup u ovom procesu. Na kraju je još dodao da potencijalni naslednici, koji su u procesu sukcesije imali pravo da im se vrati ono što su nasledili od svojih predaka, neće moći da to pravo realizuju ako državno zemljište bude prodato.

Traži se povlačenje predloga zakona i pisanje novog

Skupštini se obratio i Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški, koji je istakao da je suština amandmana koje je Pokrajinska vlada podnela na predlog zakona o poljoprivrednom zemljištu, želja da se spreči izdavanje državnog zemljišta na 30 godina u netransparentnom postupku isključivo jednom pravnom licu u lokalnoj samoupravi. Zatražio je da ovaj predlog zakona bude povučen iz procedure i da se napiše novi, ali je pre toga da se provede sveobuhvatna javna rasprava za koju smatra da je ovoga puta izostala.


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Zakon o poljoprivrednom zemljištu Amandmani Neobnovljivi resurs Skupština Vojvodine Bojan Pajtić Branislav Bogaroški Javna rasprava Evropske zemlje