Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrivi d.o.o.
  • 19.09.2021. 16:00

Praćenje troškova kao prvi korak do profitabilne proizvodnje

Poljoprivrednici koji znaju tačne troškove i prinos po poljima i usevima mogu da pronađu dodatni prostor za uštedu troškova, ističu stručnjaci kompanije Agrivi.

Foto: Agrivi
  • 451
  • 38
  • 0

Iza svakog uspešnog preduzeća stoji mnogo uloženog truda kako bi se definisao optimalan smer upravljanja poslovanjem. 

Vođenje poslovanja posebno je osetljivo kada je reč o poljoprivredi i zahteva razne veštine, a proizvođači često vode dve velike bitke, jednu za postizanje visokih prinosa i kvalitetnog roda, a drugu za ostvarivanje profitabilne proizvodnje. 

Razlog tome prvenstveno leži u činjenici što je ovaj sektor direktno zavistan od vremenskih uslova i prirodnih resursa. Takođe, osetljiv je i na promene tržišnih cena.

Upravo zato je jedan od glavnih izazova svakog proizvođača da ostvari visok prinos i kvalitetne proizvode, a pritom da održi troškove proizvodnje na razumnom nivou.

Detaljan uvid u troškove proizvodnje

Način na koji poljoprivrednici upravljaju i kontrolišu svoje proizvodne troškove direktno utiče na njihovu profitabilnost. Veliki prinos i visoki prihodi ne znače mnogo ako poljoprivrednici imaju visoke troškove proizvodnje. Drugim rečima, održavanje proizvodnih troškova na razumnom nivou može biti presudno za postizanje profitabilnosti.

Svaka kultura zahteva određene napore u proizvodnji tokom sezone po pitanju radnih sati zaposlenih i mehanizacije, sredstava za zaštitu bilja, đubriva, vode i ostalih stavki poput raznih alata, opreme ili određenih komercijalnih proizvoda.

Svaka kultura zahteva određene napore u proizvodnji tokom sezone

Uvid u različite vrste troškova omogućava poljoprivrednicima da vide koji su usevi isplativi, a koji zaostaju. Osim toga, poljoprivrednici koji znaju tačne troškove i prinos po poljima i usevima mogu pronaći dodatni prostor za uštedu troškova. Kada ista biljka proizvedena na više polja pokazuje različite rezultate po pitanju prinosa, praćenje troškova proizvodnje može biti od izuzetne važnosti. 

U slučaju da poljoprivrednik uzgaja istu kulturu na nekoliko polja i otkrije da na jednom ima veće troškove đubriva i znatno manje prinose, zaključiće da je prekomerno đubrenje razlog zaostatka u prinosu. Na osnovu toga, može odlučiti da li hoće da smanji količinu đubriva u sledećoj sezoni kako bi uštedeo novac i izbegao prekomernu ishranu, što će takođe pozitivno uticati na prinos.

Planiranje troškova za sledeću sezonu

Poljoprivrednici koji znaju tačne troškove iz prethodne sezone mogu mnogo lakše planirati budžet. 

Izrada plana budžeta za svaku sezonu omogućuje mudrije raspoređivanje novca i bolju pripremu za naredna ulaganja. 

Planiranje budžeta je korisno, bilo da je reč o tome koliko novca ćete potrošiti po određenoj kategoriji troškova (poljoprivredni materijal, zaposlenici, mašine) ili ćete izraditi detaljniji plan proračuna za pojedine stavke, poput određenog zaštitnog proizvoda. Takođe, može biti korisno za poređenje planiranih troškova sa onim stvarnim na kraju sezone. 

Kontrola troškova proizvodnje i planiranje budžeta može biti bolna tačka za mnoge poljoprivrednike. 

Izrada plana budžeta za svaku sezonu omogućuje mudrije raspoređivanje novca

Srećom, danas moderna tehnologija pomaže poljoprivrednicima da uštede svoje vreme pružajući razne alate. Jedan od njih je softver firme AGRIVI za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom koji pomaže u planiranju budžeta i vođenju svih evidencija o proizvodnim troškovima. 

Što je još važnije, pruža jednostavnu, ali snažnu analitiku koja proizvođačima omogućuje analizu različitih vrsta proizvodnih troškova po usevu i polju.


Tagovi

Agrivi Troškovi proizvodnje Vođenje poslovanja Softver Planiranje troškova


Autorka

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager kompanije Agrivi, zadužena za analizu, dokumentovanje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, sprovođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovorna je za uspešnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o. RS

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/sr/