Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sufinansiranje poljoprivrede
  • 19.04.2016. 14:30

Povrat novca za plastenike i navodnjavanje

Interesovanje za konkurse raste svake godine. Tome je doprinela pojednostavljena procedura, kao i praksa uvedena prošle godine, da poljoprivrednici mogu da konkurišu za novac i na osnovu predračuna.

  • 1.241
  • 297
  • 0

U Skupštini Vojvodine 115 poljoprvrednika je sa pokrajinskom administracijom potpisalo ugovore o sufinansiranju sistema za navodnjavanje i plastenike. To je nastavak dobre prakse Sekretarijata za poljoprivredu da povraćajem novca pomogne investicije poljoprivrednika.

Povraćaj novca za ratare, povrtare i voćare

Sa potpisanim ugovorima, omogućeno je da na teritoriji pokrajine bude novih 1.100 hektara pod sistemima za navodnjavanje, kao i oko 40.000 m2 novog plasteničkog prostora.

Biljana Škara
Biljana Škara dobila je novac za plastenike

Novac za plastenike je dobila i Biljana Škara iz Platičeva. "Uložili smo novac u savremene plastenike na 40 ari. U plastenicima gajimo papriku i krastavac, a na otvorenom bostan. Imali smo plastenike i ranije, ali smo sada povećali površinu zaštićenog prostora. Bavimo se ranom proizvodnjom krastavca. Počeli smo berbu pre sedam dana, 12. aprila. Ove godine je loša cena. U ovo vreme smo lani dobijali za kilogram više od 100 dinara, a sada dobijamo 70 dinara po kilogramu. Verovatno zbog prekomernog uvoza", kaže Škara.

Veliko interesovanje poljoprivrednika

Branislav Bogaroški
Branislav Bogaroški dodelio je ugovore

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški kaže da za konkurse vlada veliko interesovanje poljoprivrednika. "Za mesec dana smo uspeli da utošimo četvrtinu novca za navodnjavanje što pokazuje da interesovanje za konkurse raste svake godine. Tome je doprinela pojednostavljena procedura za konkurisanje, kao i praksa uvedena prošle godine, da poljoprivrednici konkurišu za novac na osnovu predračuna. Takođe, ostavljena je mogućnost da poljoprivrednici koji nisu podneli ispravnu dokumentaciju o tome budu blagovremeno obavešteni, uz dodatni rok za njenu dopunu", kaže Bogaroški.

Poljoprivrednici od dokumentacije treba da imaju dokaz o registraciji gazdinstava, da su platili naknadu za odvodnjavanje, da su platili zakup državne zemlje ukoliko su u zakupu, da su vlasnici ili zakupci parcele na kojoj će izvršiti investiciju. Poljoprivrednici mogu da konkurišu i na osnovu predračuna, kao i na osnovu računa po završenoj investiciji. Naravno, većina poljoprivrednika konkuriše na osnovu predračuna, jer su tada sigurni da će dobiti povrat novca. Nakon zaključivanja ugovora ostavlja se rok koji je primeren da investicija završi i da se dostavi potrebna dokumentacija nakon koje na osnovu provere savetodavnih službi sekretarijat prebacuje novac poljoprivrednicima. Rok za navodnjavanje je 90 dana, a za plastenike je 60 dana.

veliko interesovanje poljoprivrednika
Ugovore o sufinansiranju je potpisalo

115 poljoprivrednika

Inače, iako je ukinut namenski karakter prihoda, na nivou Pokrajinske vlade je dogovoreno da novac koji se dobija na osnovu zakupa državnog zemljišta i iz vodnih naknada ostanu namenska sredstva tako da nebi trebalo da bude problema sa dinamikom isplate.

Kako to izgleda u brojevima?

Sa vojvođanskim poljoprivrednicima danas je potpisano novih 76 ugovora za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje u 2016. godini. Ukupna vrednost te investicije jeste 194 miliona dinara, od čega je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu obezbedio 72 miliona dinara, i to za navodnjavanje u oblast: ratarstva (51 milion), povrtarstva (11,5 miliona) i voćarstva (9,2 miliona). Takođe, danas je potpisano i 39 ugovora za plasteničku proizvodnju, čija je ukupna vrednost 12 miliona dinara.


Foto prilog


Tagovi

Branislav Bogaroški Biljana Škara Konkurs Sufinansiranje Pokrajinska vlada Navodnjavanje Plastenici Plastenička proizvodnja Navodnjavanje


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao