Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 13.12.2015. 10:20

Povijesni sporazum: kraj fosilnih goriva!

Svjetski klimatski izaslanici postigli su povijesni sporazum u subotu u Parizu postavljajući pretpostavke za preobrazbu svjetskog gospodarstva temeljenog na fosilnim gorivima u narednim desetljećima kako bi se zaustavilo globalno zatopljavanje.

Foto: depositphotos.com
  • 456
  • 74
  • 0

Predstavnici 195 zemalja usvojili su u subotu u Parizu svjetski sporazum bez presedana o klimi za borbu protiv zagrijavanja planeta. Prihvaćajući dokument od sveukupno 31 stranicu, zemlje su se obvezale da će ograničiti prosječno globalno povećanje temperature na manje od 2 stupnja Celzija. Predsjednik COP21 Laurent Fabius na kraju summita dobio je i višeminutni gromoglasan pljesak.

Zemlje na konferenciji u Parizu prihvatile su međunarodni sporazum usmjeren na preobrazbu gospodarstva utemeljenog na fosilnim gorivima i usporavanje globalog zagrijavanja.

Prvi globalni klimatski sporazum koji obvezuje, kako bogate, tako i siromašne zemlje na zauzdavanje rasta emisija stakleničkih plinova koji se krive za zagrijavanje planeta, postavlja ključni dugoročni cilj uklanjanja emisija stakleničkih plinova koje proizvodi čovjek u ovome stoljeću.

Preusmjeravanje svjetskog gospodarstva

Ugovor će stupiti na snagu 2020. i treba omogućiti preusmjeravanje svjetskog gospodarstva prema modelu bez ili s malo ugljika. Takva revolucija uključuje progresivno napuštanje fosilnih izvora, ugljena, nafte i plina koji dominiraju svjetskom energetskom proizvodnjom.

Sporazum pokreće veliki mehanizam revizije planova ograničenja i smanjenja emisija, a pošto su nevladine organizacije i znanstvenici upozorili da će za to 2025. biti prekasno, mehanizam obvezne revizije će biti pokrenut 2020. Tekst sadrži i načelo razlikovanja, po kojem se razvijene zemlje trebaju više uključiti u borbu protiv zagrijavanja u ime njihove povijesne odgovornosti za emisije plinova s učinkom staklenika.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

COP21 Fosilna goriva Globalno zatopljenje Ugljik


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?