Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitna sredstva
  • 22.01.2020. 08:00

Povećana prodaja glifosata za 10% uprkos mogućoj zabrani

Prodaja najčešće korišćenog herbicida, u 2018. godini porasla je za 10% što dovodi u pitanje sprovođenje "Ecophyto" plana.

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 236
  • 11
  • 0

Uprkos francuskoj kampanji protiv glifosata i planu da se zabrani u poljoprivrednoj proizvodnji do kraja 2020. godine, u toj zemlji prodaja najčešće korišćenog herbicida, u 2018. godini, porasla je za 10%.

Naime, kako piše Euractiv, ukupna prodaja sredstava za zaštitu bilja nadmašila je sve granice iako je i sam ministar poljoprivrede Didije Gijom nedavno pokušao da uveri javnost o štetnom uticaju glifosata. Sve je ovo dovelo u pitanje mogućnost izvođenja francuskog plana, da do 2025. godine prepolovi upotrebu pesticida.

"Ecophyto" plan pod upitnikom

Naime, francuska vlada u saradnji sa stručnjacima pokrenula je 2008. godine "EcoPhyto plan" kako bi smanjili upotrebu pesticida uz održavanje visokog prinosa i visokog kvaliteta u poljoprivrednoj proizvodnji.

Vinogradari u strahu od gubitka zemljišta zbog "zone bez pesticida"

Cilj ovog plana je da se smanji upotreba sredstava za zaštitu bilja za 50% do 2025. godine, ali već je nekoliko puta odlagan jer se svake godine prodaja takvih proizvoda povećava, a budući da su podaci pokazli nagli porast prodaje sredstava za zaštitu bilja u 2018. godini, plan se čini potpuno nedostižnim.

Nisu pronađene alternative za hemikaliju

Pitanje o jeftinoj i efikasnoj zameni za glifosat, vrlo je aktuelno u poljoprivrednoj zajednici već duže vreme. Doktor Bob Rajter iz kompanije "Bayer", koja proizvodi glifosat, rekao je da se nijedna alternativa ovom sredstvu neće "čarobno" pojaviti na tržištu u sledećih pet godina.

Iz francuskog ministarstva poljoprivrede jako su optimistični i tvrde kako će do juna 2020. godine biti gotov popis materija koje imaju sličan efekat kao glifosat, ali nisu toliko štetne.

Neusklađenost sa drugim članicama EU

Dodatna zabrinutost u vezi sa projektom 0% glifosata je neusklađenost sa drugim evropskim zemljama. Budući da je Evropska unija produžila upotrebu supstanci do 2022. godine, sve zemlje još uvek nisu odredile kada će je zabraniti. "Ako kažemo da bi glifosat trebao da bude zabranjen do kraja godine, to se neće dogoditi u drugim zemljama. Imamo problem nelojalne konkurencije u državama članicama", priznao je ministar Gijom.

Nemačka će od kraja 2023. godine zabraniti upotrebu glifosata?

Podsetimo, Francuska je odlučila od ove godine sprovoditi i "zone bez pesticida".  Mnogim poljoprivrednicima ta ideja nikako ne odgovara. Kako ističu, hemijska sredstva su im važna u zaštiti useva od štetočina i bolesti, a njihovo nekorišćenje u krajnjem slučaju, značajno utiče na prihode. 


Tagovi

Pesticidi Glifosat Francuska Zabrana EcoPhyto plan


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]