Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Telehendler
  • 01.09.2020. 10:00

Povećana kupovina telehendlera - univerzalne poljoprivredne mašine

Prema podacima Privredne komore Srbije, samo u prvoj polovini godine ukupno je prodato 140 "telehendlera", što je čak 45,8 odsto više primeraka ove mašine široke primene u rukama domaćih poljoprivrednika u odnosu na isti period 2019. godine.

Foto: Privredna komora Srbije
  • 251
  • 9
  • 0

Poljoprivredna gazdinstva u Srbiji u prvoj polovini ove godine, uprkos otežanim uslovima poslovanja u toku pandemije, značajno su povećala nabavku poljoprivredne mehanizacije koju koriste u svakodnevnom radu, prenosi Privredna komora Srbije.

"Jedan od primera je i broj prodatih "telehendlera", univerzalne poljoprivredne mašine, poznate još i kao teleskopski manipulator u ovom periodu. Prema podacima Privredne komore Srbije, samo u prvoj polovini godine ukupno je prodato 140 "telehendlera", što je čak 45,8 odsto više primeraka ove mašine široke primene u rukama domaćih poljoprivrednika u odnosu na isti period 2019. godine", istraživanja su PKS-a.

Prodaju podstkao IPARD

Kako se dalje navodi, rast prodaje ove vrste mašina omogućen je zahvaljujući i trećem Javnom pozivu za podnošenje zahteva za odobravanje projekata za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, koji je prethodno raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i predviđenim podsticajnim merama u okviru ovog poziva.

Raspisan poziv za IPARD podsticaje za kupovinu mehanizacije, opreme i izgradnju objekata

Kako smo ranije pisali, predmet tog Javnog poziva su investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi u vezi sa izgradnjom, kao i nabavkom nove opreme, mašina i mehanizacije, osim investicija u nabavku novih traktora. 

Prema uslovima poziva, podsticaji se utvrđuju u iznosu od 60 odsto ukupnih prihvatljivih troškova investicije, odnosno, 65 procenata ukoliko je investiciju realizovao poljoprivrednik mlađi od 40 godina starosti i 70 odsto za investicije u planinskim područjima.


Tagovi

Telehendler Poljoprivredna mehanizacija IPARD Privredna komora Srbije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...