Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća hrana
  • 13.06.2020. 14:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Povećana kupovina na pijacama - gleda se i prodavac i proizvod?

Mnogi kupci poslednjih godina, a naročito tokom pandemije virusa korona okrenuti su više kupovini na pijacama, nego u megamarketima, jer smatraju da je na pijacama 'izvor' namirnica koje dolaze direktno od proizvođača, koji na tradicionalan način uzgajaju biljne kulture.

Foto: Ljiljana Milovanović
  • 162
  • 8
  • 0

Domaća proizvodnja voća, povrća, suhomesnatih i mlečnih proizvoda, intenzivno se razvija poslednjih nekoliko godina. Međutim čini se da ona u Srbiji još uvek nije dovoljno razvijena, bez obzira na to što se vide neki pomaci. Razlozi su mnogi, ali činjenica je da interesovanja ipak ima. 

Na tezgama novosadskih gradskih pijaca sve se šareni od svežih namirnica. Međutim, pojedini građani su često zbunjeni, jer kako kažu, ne znaju o kakvoj je robi reč, odnosno da li na pijacama prodaju proizvođači ili nakupci.

Više prodavaca, nego kupaca

Novosađani koji vole sveže povrće, a pritom da znaju da je organski uzgajano, znaju da ga uvek mogu pronaći na pijacama. U ponudi ima svega - od šargarepe, preko cvekle, kupusa. Ipak, retko koji prodavac je bio voljan da razgovara, jer čini se da svi oni rade za nekog poslodavca.

Da li je domaće skupo?

Tek mali broj njih odvažio se da ispriča kako je kupovna moć građana opala i da se u poslednje vreme više gleda, nego što se kupuje. Ovo ne treba da čudi, jer dok proizvodi na pijacu stignu od proizvođača do tezgi građani 'papreno' plaćaju. Zato nakupci i preprodavci zadovoljno trljaju ruke, dok priozvođači bacaju svoje proizvode.

Za vreme korone stvorene bolje prehrambene navike sa više svežeg voća i povrća

Voće i povrće na gradskim pijacama skuplje je u proseku za 20 odsto u odnosu na cene u prodavnicama, a kupci ipak više veruju u njihov kvalitet na pijacama.

Bitan je kvalitet

Jedana gospođa koja je redovan kupac rekla nam je da sve od voća, povrća i mlečnih proizvoda kupuje na Limanskoj pijaci, jer je tu sve 'kvalitetnije, a sigurna je i da je domaće. Cena nije toliko važna, bitan je kvalitet'. 

Kako kaže Vladimir Vozara iz Kisača za naš portal prodavci poput njega na Limanskoj i Ribljoj pijaci godinama imaju stalne mušterije, ali da se svakodnevno pojavljuju i nove, koje se prvo raspituju kako se koje povrće konzumira, da li se jede sirovo ili se kuva.

"Već decenijama prodajem organsko povrće i mogu da kaže da je ovde je sve domaće i zdravije", priča Vladimir. 

Direktno od proizvođača

Mnogi kupci poslednjih godina, a naročito tokom pandemije virusa korona okrenuti su više kupovini na pijacama, nego u megamarketima, jer smatraju da je na pijacama 'izvor' namirnica koje dolaze direktno od proizvođača, koji na tradicionalan način uzgajaju biljne kulture.

Zdrava hrana nije skupa, ako je sezonska i domaća?

Na primer, penzionerka Marica Milovanović često dolazi na Limansku pijacu, koja kaže da kod nekoliko žena kupuje proizvode. 

"Godinama kupujem na pijaci, poznajem žene kod kojih pazarim povrće. Imam jednu iz Rivice kod koje kupujem paradajz, a i jednu ženu kod koje dva puta nedeljno kupujem sveže kravlje mleko", objašnjava Marica za Agroklub.

I Dušanka Ivičić, među intervjuisanim kupcima, kaže da uglavnom voće i povrće kupuje na pijaci, i trudi se da to bude od domaćih proizvođača. Na Limanskoj pijaci u Novom Sadu imate priliku da kupite i najkvalitetnije domaće testenine od prirodnih domaćih jaja bez koncentrata, pa su proizvođači primetili da ima sve više kupaca koji tragaju za domaćim proizvodima.

Jagoda - 100 odsto domaća?

Ove godine na novosadskim pijacama bilo je i jagoda. Za kilogram je trebalo izdvojiti i 400 dinara, dok je ovih dana pala na oko 200 dinara. Na pijacama navode kako su jagode 'slatke kao med'. Međutim, niko od njih nije tačno istakao mesto porekla, osim da su 100 odsto domaće.

S jedne strane, sve ovo pomalo dovodi u sumnju, jer od prodavaca kod kojih ih nije bilo moglo se čuti da se domaće jagode mogle naći samo na njivama.


Tagovi

Domaća hrana Sveže namirnice Pijac Limanska pijaca Vladimir Vozar Domaće voće Domaće povrće Testenine Marica Milovanović


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu