Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 07.04.2022. 13:00
  • Crna Gora

Potvrđen ptičji grip u Crnoj Gori

Ptičji grip, podtip H5M1, potvrđen je kod uginulih pelikana u rezervatu Pančeva oka u Nacionalnom parku Skadarsko jezero.

Foto: Facebook/Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore
  • 86
  • 7
  • 0

Prisustvo virusa avijarne influence, ptičjeg gripa, podtipa H5N1 kod divljih ptica, potvrđeno je kod uginulih pelikana u rezervatu Pančeva oka, u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, u susednoj Crnoj Gori, objavila je Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. 

Ističu kako je prema podacima Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE) ovaj tip ptičjeg gripa potvrđen u brojnim evropskim zemljama, naročito onima u okruženju, uključujući Srbiju, Albaniju, Bosni i Hercegovinu, Hrvatsku te je bilo očekivano da će se bolest pojaviti i u Crnoj Gori. 

Zaraženi kudravi pelikani

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore je na svojoj fejsbuk stranici objavio da je reč o 10 uginulih jedinki kudravog pelikana.

"U opasnosti je ikona Skadarskog jezera, nežni beli div sa Pančevih oka, najuspešnija priča o zaštiti prirode u zemlji", upozoravaju dodajući da je ove godine kolonija dva puta izgubila gnežđenje, a sve usled kontinuiranog uznemiravanja od strane krivolovaca i nedostatka kontrole i efikasne reakcije nadležnih službi uprave parka na jezeru. 

"Ne smemo da dozvolimo da priča o ptičjem gripu bude svedena na isključivi rizik prelaska na domaću živinu. Gubitak pelikana za našu državu novčano je nemerljiv, a njihov opstanak nema cenu", ističu očekujući od svih relevantnih institucija da ovom problemu pristupe ozbiljno kako bi širenje sveli na najmanji mogući nivo. 

Mere sprečavanja zaraze

Zbog rizika od prenošenja virusa sa divljih ptica na domaću živinu, utvrđene su granice zaraženog, odnosno ugroženog područja i mere koje će se u njima sprovoditi, a kako bi se suzbilo i sprečilo širenje ove zarazne bolesti. Zaraženim se smatra područje od najmanje tri kilometra u radijusu, a ugroženim krug od najmanje 10 km u radijusu od žarišta, odnosno lokacije na kojoj su pronađene uginule ptice.

Podsećaju da je na snazi Naredba kojom je propisano obavezno zatvaranje domaće živine i ptica u objektima na gazdinstvu pa da je u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, obavezna prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu, najbližoj veterinarskoj ambulanti ili veterinarskom inspektoru.


Tagovi

Crna Gora Divlje ptice Zaraza Skadarsko jezero H5N1 Kudravi pelikan Ptičji grip


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!