Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bilateralni sporazum
  • 07.11.2019. 08:00

Potpisan sporazum: 100 EU proizvoda sa oznakom geografskog porekla, zaštićeno u Kini

Kinesko tržište, sa rastućom srednjom klasom, koja sve više ima ukusa za visokokvalitetne i originalne evropske proizvode, potencijalno je tržište evropske hrane i pića.

Foto: Depositphotos/XiXinXing
  • 112
  • 4
  • 0

Evropska unija i Kina danas su zaključile pregovore o bilateralnom sporazumu za zaštitu 100 evropskih u Kini, a isto toliko i kineskih u EU, proizvoda sa oznakom geografskog porekla, od imitacija i uzurpacije. 

Očekuje se da će ovaj značajan sporazum rezultirati uzajamnim trgovinskim benefitima i potražnjom za visokokvalitetnim proizvodima na obe strane. Ovaj sporazum rezultat je dogovora na poslednjem samitu EU - Kina, održanom u aprilu ove godine i predstavlja konkretan primer saradnje Evropske unije i Narodne Republike Kine, izvestila je danas Evropska komisija

Potrošači su spremni platiti višu cenu 

Komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Fil Hogan rekao je: "Proizvodi sa evropskom oznakom geografskog porekla poznati su po svom kvalitetu u čitavom svetu. Potrošači su spremni platiti višu cenu, verujući poreklu i izvornosti tih proizvoda, čime se dodatno nagrađuju poljoprivrednici. Ovaj sporazum pokazuje opredeljenost za blisku saradnju sa globalnim trgovinskim partnerima poput Kine. To je dobitak za obe strane, ojačava naš trgovinski odnos, koristi poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, kao i potrošačima sa obe strane."

Kina je druga destinacija za izvoz EU poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i doseže vrednost od 12,8 milijardi evra (u razdoblju od 12 meseci između septembra 2018. i avgusta 2019.). Takođe, ujedno je i zemlja koja uvozi najviše proizvoda sa zaštićenom EU oznakom geografskog porekla što čini 9% vrednosti uvoza, uključujući vina, poljoprivredno - prehrambene proizvode i alkoholna pića.

I Kina EU nudi svoje specijalitete

Kinesko tržište sa rastućom srednjom klasom, koja sve više ima ukusa za visokokvalitetne i originalne evropske proizvode, potencijalno je tržište evropske hrane i pića. Takođe, Kina ima svoj dobro uspostavljen sistem geografskih oznaka, sa specijalitetima koje bi evropski potrošači tek mogli otkriti zahvaljujući ovom sporazumu. 

Lista EU proizvoda sa zaštićenom oznakom geografskog porekla, a koji će se naći u Kini uključuje Cava (špansko vino), Šampanjac, Feta, Irski viski, Minhensko pivo, Uzo (grčko alkoholno piće), Poljsku vodku, Porto, "Prosciutto di Parma" i "Queso Manchego" (španski sir). Među kineskim proizvodima na popisu su, na primer, Pixian Dou Ban (umak od pasulja), Anji Bai Cha (beli čaj), Panjin Da Mi (pirinač) i Anqiu Da Jiang (Anqiu đumbir).

Za četiri godine još 175 proizvoda 

Nakon završetka pregovora, sporazum mora proći pravni nadzor. Očekuje se da će sporazum stupiti na snagu pre kraja 2020. godine. Četiri godine nakon njegovog stupanja na snagu, delokrug sporazuma proširiće se na dodatnih 175 proizvoda sa zaštićenim oznakama geografskog porekla, sa obe strane. 

Saradnja EU - Kina u pogledu proizvoda sa ovim oznakama, započela je pre više od 10 godina (2006), što je rezultiralo registracijom i zaštitom deset proizvoda na obe strane, a što je bio temelj za današnju saradnju. 

Zanimljiv vizual ovoga sporazuma pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Bilateralni sporazum Kina Oznaka kvaliteae Geografsko poreklo Zaštita


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta