Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Copa-Cogeca
  • 24.09.2021. 18:00

Poskupljenje i smanjenje proizvodnje - to će nam doneti strategija "Od njive do trpeze"?

Moglo bi doći do pada od 20 odsto u proizvodnji govedine, 6,3 odsto u proizvodnji mleka, ali i viših cena za govedinu, svinjetinu i druge poljoprivredne proizvode?

Foto: Depositphotos/ewastudio
  • 722
  • 77
  • 0

Nemački Univerzitet Kristijan Albreht u Kilu na severu zemlje objavilo je novu studiju o mogućim posledicama sprovođenja strategije "Od njive do trpeze" koja je deo evropskog Zelenog plana. Kako ističe Evropsko udruženje poljoprivrednika Copa-Cogeca, radi se o još jednom izveštaju koje potvrđuje ogromne posledice koje bi ona mogla da ima na proizvodnju hrane, gazdinstva i ruralni prostor Evropske unije.

Autori ove studije navode da ta strategija nije efikasna u borbi protiv klimatskih promena, a tvrde i da bi se poljoprivredna proizvodnja zasnovana na njoj, mogla drastično smanjiti. Konkretno, moglo bi doći do pada od 20 odsto u proizvodnji govedine, 6,3 odsto u proizvodnji mleka, 21,4 odsto žitarica, kao i 20 odsto uljarica.

Doći će i do značajnog povećanja cena, čemu već svedočimo u poslednje vreme. U studiji navode da će vrednosti za govedinu skočiti za čak 58, svinjetinu 48, a sirovo mleko 36 odsto. Povrće i voće moglo bi poskupeti za 15 odsto, uljarice 18, a žitarice 12,5 odsto.

Uzbuna za kreatore poljoprivredne politike

Što se tiče trgovine, zaključci ove studije su da će se uvoz žitarica i govedine biti veći od izvoza iz EU. Kako ističu iz Copa-e, ova bi saznanja trebalo da predstavljaju uzbunu za kreatore evropske poljoprivredne politike.

Zašto Komisija još uvek nije sprovela procenu učinka ove strategije koja bi nam omogućila donošenje konkretnih rešenja, pitaju se iz ovog udruženja poljoprivrednika dodavši da im nije jasno ni zašto se Evropski parlament sprema na plenarnoj sednici da glasa o još restriktivnijim merama u agraru, a da pre toga nisu detaljno istražili njihove uticaje.

"Evropski parlament ne sme da zanemari publikacije koje govore o društvenim, ekonomskim i ekološkim posledicama usvajanja takve politike", kazala je reagirajući na novu studiju Kristijan Lambert, predsednica Copa-e zaključivši da odgovorni u Parlamentu moraju da otvore pravi dijalog sa poljoprivrednom zajednicom i rade na konkretnim rešenjima.


Tagovi

Copa-Cogeca Studija Od njive do trpeze Agrarna politika Poskupljenje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić