Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nafta
  • 29.09.2021. 10:00

Poskupelo gorivo - kako uticati na maloprodajnu cenu derivata?

Cena sirove nafte za novembarsku isporuku u utorak je premašila 80 dolara za barel prvi put u poslednje tri godine, dok su decembarski fjučerski dostigli cifru od 79,39 dolara.

Foto: Depositphotos/Shigapov
  • 444
  • 86
  • 0

Rastu cene svih energenata u svetu, posebno gasa i nafte. Gas u Evropi nikada nije bio skuplji - samo od početka septembra poskupeo je gotovo 50 odsto. Posle dvomesečne stagnacije, od sredine prošle sedmice konstantno rastu i cene sirove nafte, koje su dostigle su crvenu liniju - barel košta 80 dolara, prenosi RTS.

To se odrazilo i na poskupljenje goriva na srpskim pumpama u prethodne dve nedelje za oko dinar. Sada vozači za pun rezervoar benzina treba da izdvoje 680 dinara više nego pre sedam meseci, a 490 dinara skuplje plaćaju 40 litara evrodizela. Kretanje cena sirove nafte brent utiču i na srpsko tržište, a one, uz povremene oscilacije beleže rast od jeseni prošle godine, pišu Večernje novosti.

Smanjiti akcize do 20 odsto

Evrodizel je za oko 11 dinara skuplji nego u trećem mesecu ove godine i košta 163,90 dinara. Treba imati u vidu da je lane gorivo od februara do maja pojeftinilo oko 30 dinara. Zbog tih oscilacija evrodizel se sada ponovo vratio na prosečnu maloprodajnu cenu iz januara 2020. kada je koštao 163,99 dinara. Cena sirove nafte za novembarsku isporuku u utorak je premašila 80 dolara za barel prvi put u poslednje tri godine, dok su decembarski fjučerski dostigli cifru od 79,39 dolara.

Nebojša Ćulum iz Srpske asocijacije za naftu i gas i stručni saradnik Nacionalnog naftnog komiteta Srbije rekao je za Javni servis da je tržište nafte dugoročno nestabilno što se ilustruje od početka sedamdesetih godina do danas, cena nafte je oscilirala za 30 procenata u šestomesečnim periodima tačno 62 puta.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) ukazuje na uticaj politike oporezivanja na maloprodajnu cenu derivata.

"Zakon o akcizama omogućava Vladi da bez promene zakona, smanji akcize do 20 odsto i da ih vrati na predviđeni nivo kada poremećaj prođe. Još je važnije da preispitamo politiku akciznog oporezivanja energenata, naknada i potrebu za uvođenjem mnoštva različitih obaveza koje, možda, i nepotrebno povećavaju troškove proizvodnje i distribucije derivata nafte", objašnjava Mićović za Novosti.


Tagovi

Gorivo Nafta Barel Tomislav Mićović Udruženje naftnih kompanija Srbije Akzice Oporezivanje derivata


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao