Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatne ruke Šumadije
  • 22.12.2018. 10:00

Poruka iz Kragujevca: Kupuj lokalno!

Podrška šumadijskim poljoprivrednim proizvođačima ove nedelje je u Kragujevcu dostigla početnu tačku onoga o čemu se godinama govori - kupuj lokalno! Otvorena je specijalizovana prodavnica. Ko će i šta u njoj moći da prodaje i pod kojim uslovima?

Foto: Biljana Nenković
  • 536
  • 21
  • 0

U Kragujevcu je ove nedelje otvorena jedinstvena prodavnica "Zlatne ruke Šumadije" u kojoj su u ponudi isključivo poljoprivredni proizvodi iz Šumadijskog okruga. Inicijator otvaranja je lokalni Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj. Tako sada kupci na jednom mestu mogu da kupe isključivo šumadijske proizvode čime se i štite i podstiču lokalni proizvođači.

"Zlatne ruke Šumadije'' nalaze se u strogom centru Kragujevca. Na policama su džemovi, sokovi, med, suvo voće, domaća vina i rakije, kompoti lokalnih proizvođača. Ideja je da ove tegle sa čuvenom zimnicom, pa i suveniri koji nastaju u domaćoj radinosti, stignu u ruke Šumadinaca. A Šumadinci će moći da ih nose i kao poklone umesto skupih industrijskih pića ili bombonjera, njima nepoznatih i dalekih proizvođača.

Komisiona prodaja - uslov registrovano domaćinstvo

Dr Zorica Jestrović, direktorka Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj u Kragujevcu, kaže da je ovo važan iskorak u podršci domaćinima, koji na svojim imanjima prerađuju svoje voće i povrće. Godinama se govori o takozvanoj dodatoj vrednosti proizvoda kao isplativijoj varijanti, ali malo se pričalo o objedinjenoj promociji i podršci lokalnih proizvoda.

"Svaki poljoprivredni proizvođač, koji ima registrovano domaćinstvo i čiji su prehrambeni proizvodi prošli kontrolu kvaliteta, može svoje proizvode da donese i da ih ovde prodaje. Kontrola kvaliteta se podrazumeva, a uslovi prodaje su komisioni. Na njihovu cenu mi dodajemo još 15 odsto, kako bi prodavnica mogla da funkcioniše. Prednost je što smo od lokalne samouprave Kragujevca dobili lokal u samom centru grada. Zamišljeno je da 'Zlatne ruke Šumadije' budu mesto gde će se gradsko stanovništvo snabdevati lokalnim proizvodima, ali i kada pođu u goste da mogu da odnesu domaću hranu sa ovog podneblja. Kada je reč o onima koji se bave domaćom radinošću, takođe je potrebno da budu registrovani", kaže Jestrovićeva.

Šljive
Caption

Poznajete li proizvođača sa etikete?

Bilo bi dobro kada bi svaki grad imao jedno ovako mesto, koje okuplja proizvođače iz svog kraja, kažu prve mušterije. Možda domaćina poznajete ili ste čuli za njega. Ako vam se svide proizvodi, postajete njegova stalna mušterija i podržavate lokalne proizvođače.

"Pogledate etiketu i vidite ime i prezime domaćina iz sela koje je u okolini Kragujevca. To bolje zvuči nego kada kupite nešto iz italijanske, grčke ili neke druge regije u svetu za koju nikad niste čuli. Drugo, oko poklona kada idete u goste ne morate uopšte da brinete. Tegla ajvara ili domaće rakije ništa manje nije vredna od bilo kog viskija na koji se potroši silan novac", kaže Mitar Panić, jedan od prvih mušterija.

Šansa za male lokalne proizvođače!

Proizvođačima iz Šumadije takođe se dopada ideja o otvaranju prodavnice isključivo sa lokalnim proizvodima. Marija Dimitrijević je vlasnica vinarije u Drači kod Kragujevca. Kaže da su "Zlatne ruke Šumadije" pun pogodak, jer su na jednom mestu svi proizvodi ovoga kraja.

"Upoznala sam zaista mnogo žena, koje imaju zlatne ruke i imaju šta da ponude. Mi ovog puta nudimo dve vrste našeg domaćeg vina. Inače sam pobornik autohtonih sorti, tako da će na ovaj način i one biti promovisane", kaže Dimitrijevićeva.

Vino
Caption

Na policama vina, rakije, med

Nema mesta čuđenju. Kragujevac ima svoja vina i u prošlosti je imao čuveno vinogorje. Jedno naselje čak nosi ime Vinogradi, jer je nekada bilo prekriveno čokotima. U poslednjoj rejonizaciji, Kragujevac je vraćen u registar vinogorja i zajedno za Oplenačkim čini brend "Šumadijska vina". Udruženja rakijaša tek sada bije bitku da šumadijska šljivovica ponovo dobije svoje mesto i da se zaštiti njeno poreklo. Zajedno sa vinarima oni su za početak, otvorili specijalizovanu prodavnicu u Beogradu, gde se nude autentična pića Šumadije. Tako su, baš kao i "Zlatne ruke Šumadije" postali deo slagalice, koja dobija obrise - da se zaštite proizvodi ovog kraja i da se ponude domaćem kupcu.


Tagovi

Zlatne ruke Šumadije Kragujevac Domaći proizvodi Centar za poljoprivredu i ruralni razvoja Zorica Jestrović Kupuj lokalno Zimnica Ajvar Šumadijska vina Šumadijska šljivovica


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!