Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad
  • 12.05.2022. 10:00
  • Mačvanski okrug, Slepčević i Duvanište

Pored Šumadije i Srema, grad pokosio useve i u Mačvi

Iako su protivgradni strelci na vreme dejstvovali, grad koji je padao u šabačkom kraju oštetio je useve u delovima atara nekoliko sela.

Foto: Marija Lazarević
  • 307
  • 35
  • 0

Nevreme, praćeno jakom grmljavinom, koje je u popodnevnim satima u utorak, zahvatilo Šabac i okolinu ostavilo je za sobom skoro nestvaran trag. Iako su se sa prostora Pocerine mogle čuti protivgradne rakete Slepčević i Duvanište pogodio je grad kakav se na ovim prostorima ne pamti. Od meštana ova dva sela stizale su informacije, sa fotografijama, da se grad mogao lopatama kupiti, počinje kolumna Podrinskih novina o gradu koji je zahvatio Mačvu.

Padao je skoro pola sata, veličine graška i klikera, sve je bilo kao pod snegom, kažu meštani. Nevreme je prošlo, ostale su štete, prenosi RTS.

Kako dalje svedoče, "kukuruz je sateran u zemlju", pšenici je ošetetilo vlat, a za suncokret procenjuju 50 do 60 odsto manji prinos.

Gradonosni oblak zahvatio je skoro trećinu atara Slepčevića i delove plodnih oranica u nekoliko sela. Sve što se našlo u pojasu dugom nekoliko kilometara, od šljiva do deteline, oštećeno je ili uništeno. Narednih dana će se tek znati pravi bilans nevremena.

Šteta tek treba da se proceni

U Mačvanskom okrugu juče je ispaljena 101 raketa, polovina sa 12 protivgradnih stanica u šabačkom kraju. Poljoprivrednici potvrđuju i da je zbog toga led na sreću bio sitniji, ali su i ovako ostali bez očekivanog roda.

U gradskoj poljoprivrednoj službi kažu da za sada nema prijava, stručna komisija će, nakon prispelih izveštaja, izaći na teren.

Štetu poljoprivrednici preko osiguranja mogu da nadoknade. Pojedini voćnjaci u Slepčeviću su osigurani, većina manjih zasada pod brojnim kulturama nije.

Za 10 minuta grad desetkovao letinu u zasadima voća i povrća

Podsetimo, nedavno je gradonosni oblak zahvatio Srem, a krajem aprila i sela opštine Topola u Šumadiji.


Tagovi

Grad Nevreme Protivgradna zaštita Mačva Šteta od grada


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...