Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja energije
  • 03.10.2022. 18:00

Porasla potrošnja energije u sektoru poljoprivrede i šumarstva u 2020.

Na nivou Evropske unije u 2020. je smanjena ukupna potrošnja energije, ali je u agrarnom i sektoru šumarstva bila veća.

Foto: Maja Celing Celić
  • 63
  • 9
  • 0

Evropska unija je imala cilj smanjenja potrošnje energije još pre energetske krize. Pojava pandemije COVID-19 je mnogima promenila radne navike. Ljudi su ostajali duže zatvoreni u kućama, pogođen je bio vazdušni saobraćaj, ali ne i ostali sektori, poput poljoprivrede i šumarstva.

Prema podacima Evropskog zavoda za statistiku Eurostat, o ukupnoj potrošnji energije u EU, 2020. godine je potrošnja bila manja za šest odsto nego 2019. godine.

Ipak, blagi porast potrošnje energije od jedan odsto uočen je u poljoprivredi i šumarstvu. Treba napomenuti da na ovaj sektor inače otpada tri odsto ukupno potrošene energije u 2020.

Uz izuzetak Švedske, koja je imala rast od jedan odsto, sve ostale države članice su zabeležile pad potrošnje. Najveće smanjenje je imao Luksemburg (-14 odsto), zatim slede Španija (-11 odsto) i Italija s minus devet odsto. Najmanje smanjenje zabeležila je Rumunija sa stopom od jedan odsto, dok Mađarska i Bugarska imaju stope smanjenja od dva odsto.

Povećana potrošnja energije za poljoprivredu i  šumarstvo

Poljoprivreda i šumarstvo troše više energije

Kada je reč o poljoprivredi i šumarstvu, ova dva sektora su između 2019. i 2020. godine zabeležili oštar rast stope potrošnje. Najveći je ostvarila Malta s 10 odsto, a slede je Portugal (plus osam odsto) i Hrvatska (plus šest odsto).

Pad potrošnje u ovim sektorima zabeležen je u Belgiji (-11 odsto), Švedskoj (minus šest odsto) i Rumuniji (minus pet odsto).

Najveći udeo ukupne potrošnje energije u 2020. bio je u Holandiji od devet odsto, a slede Poljska i Letonija, obe s po šest odsto. Podatak za Holandiju treba staviti u konktekst plasteničke proizvodnje koja je imala najveći uticaj na potrošnju.  

Najmanji udeo u ukupnoj potrošnji imale su tri zemlje s učešćem od po jedan odsto, a to su Luksemburg, Slovačka i Malta.


Tagovi

Eurostat Energija Potrošnja energije Poljoprivreda Šumarstvo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.