Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 29.07.2021. 07:30

Poplave u Kini: Stočari izvlače hiljade uginulih svinja sa farmi - preti širenje ASK-a

Stočari iz kineske provincije Henan kažu da nemaju od čega da prežive, a utopilo im se više od milion domaćih životinja. Dodatni problem predstavlja i ASK koju šire poplave.

Foto: Depositphotos/ChinaImages (ilustracija)
  • 549
  • 83
  • 0

U kineskoj pokrajini Henan prošle nedelje je u jednom danu palo toliko kiše koliko inače bude u pola godine, što je uzrokovalo najgoru poplavu u poslednjoj deceniji na tom prostoru. Iako je stradao i glavni grad te provincije, Zhengzho, u kojem su zabeleženi i smrtni slučajevi, voda je nosila sve pred sobom i u ruralnim delovima.

Reuters je objavio vest o farmeru koji kroz vodu dubine do kolena izvlači uginule svinje koje su jedna za drugu vezane užetom. Više od 100 njegovih životinja utopilo se protekle sedmice, a izgledi za preživele nisu dobri.

Utopilo se više od milion domaćih životinja

"Čekam da vodostaj opadne kako bih video šta da učinim sa preostalim svinjama", rekao je ovoj agenciji 47-godišnji poljoprivrednik. "One su u vodi već nekoliko dana i uopšte ne mogu da jedu. Mislim da neće preživeti ni jedna", kazao je. Njegova farma samo je jedna od njih hiljadu u provinciji Henan koja je inače poznata po proizvodnji te vrste mesa.

Ovaj stočar rekao je da je poplava u trenutku odnela sva njihova sredstva za preživljavanje. Kaže, ne zna da radi ništa drugo jer čitav život uzgaja ove životinje, a nema ni dovoljno novca da ponovo pokrene uzgoj stoke. I ostali stanovnici njegovog sela bave se proizvodnjom svinja, a ima i dosta živinara, kao i ratara. Neki od njih skupljali su uginule piliće na svojim gazdinstvima, a svinje su ležale u vodi zavezane za drveće kako ne bi otplutale dalje.

U poplavi je uginulo najmanje 200.000 pilića i do 6.000 svinja, što je polovina krda u selu, rekli su poljoprivrednici za Reuters. Širom Henana kiše su potopile 1.678 većih farmi, usmrtivši više od milion životinja.

Poplave šire ASK

Iako je kineska proizvodnja svinja poslednjih godina sve intenzivnija, milioni malih poljoprivrednika i dalje igraju glavnu ulogu kada je reč o ovoj omiljenoj vrsti mesa tamošnjeg stanovništva. Čak i nakon razorne epidemije afričke svinjske kuge (ASK) mnogi stočari vratili su se uzgoju i proširili krda, ali sada brinu da neće dobiti nikakvu odštetu i moći da nastave sa radom. Prošlog leta poplave u južnom delu ove zemlje krive su za desetine slučajeva izbijanja ove bolesti jer virus živi oko deset dana u izmetu i vodi, a u osoki i do 100 dana. "Šta god se nalazi tamo ispraće se i raširiti svuda", objasnio je Vejn Džonson, veterinar i savetnik u kompaniji Enable Ag-Tech Consulting sa sedištem u Pekingu.

Iz tog razloga prošle nedelje tamošnje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova izdalo je smernice lokalnoj samoupravi o tome kako da spreči bolesti životinja nakon poplava, uključujući mere za odlaganje leševa i dezinfekciju farmi.

Inače, ovo je druga najveća provincija za proizvodnju žitarica u toj zemlji, a prošle godine tamo su proizveli 68,26 miliona tona. Međutim, globaltimes piše da sudeći prema istoriji ranijih poplava ni ovogodišnje neće imati velik uticaj na useve. Ipak, stočari su itekako stradali.

Video u kojem izvlače svinje je uznemirujućeg sadržaja:


Tagovi

Kina Poplave Svinje Stočari Uginule životinje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta