Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 05.03.2017. 12:00

Popijač: Gnojivo Petrokemije je najbolje na svijetu

Popijač: Petrokemija mora imati čvrstu i dugoročnu budućnost. Ne možemo zamisliti hrvatsku poljoprivredu bez Petrokemije.

  • 6.421
  • 769
  • 0

Bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač, na prijedlog ministra državne imovine Gorana Marića i ministrice gospodarstva Martine Dalić došao je na poziciju predsjednika Uprave Petrokemije. Njegov zadatak je uspostava novog progama privatizacije te tvrtke.

Odluka o novim kadrovskim rješenjima u Petrokemiji mogla bi biti znak da se proces potrage za strateškim partnerom bliži kraju.

S obzirom da je kao saborski zastupnik prije samo nekoliko godina izjavio kako "ne postoji normalan i argumentiran razlog za prodaju Petrokemije", a danas je odgovoran za pronalazak pravog strateškog partnera za tu poznatu hrvatsku tvrtku, s prvim čovjekom Petrokemije smo na 24. Osječkom proljetnom sajmu na Pampasu razgovarali o budućnosti industrije Petrokemije i tržištu proizvodnje gnojiva.

Sajmovi su i dalje najbolji oblik komunikacije prema kupcima

Što očekujete od Osječkog sajma i kakav sajmovi imaju značaj za Petrokemiju?

Izuzetno nam je drago što smo opet ovdje. Petrokemija je partner Osječkog sajma već više od 20 godina. Tu smo gdje nam je i mjesto, sa slavonskim poljoprivrednicima. Predstavili smo se sa paletom naših proizvoda, ima i noviteta, a uvijek je dobrodošla i riječ naših stručnjaka koji su spremni savjetovati naše vjerne kupce.

Đuro Popijač sa suradnicom Marijom Hadžihajdić, Petrokemija

Sajmovi su i dalje jedan od najvažnijih oblika komunikacije prema proizvođačima, partnerima, služe za razmjenu ideja, poslovne kontakte, sugestije: što kupac očekuje i što mi kao proizvođač možemo ponuditi široj regiji?

Proljetna sjetva se bliži, tržište je oživjelo

Zima je iza nas. Bliži se i vrijeme proljetne sjetve, a samim time i prodajne aktivnosti?

Ova zima je bila kakva i treba biti, relativno hladna, iako moglo je biti i više snijega. Prema količini otpreme gnojiva tj. broju željezničkih vagona koji su otpremljeni, vidi se da je tržište oživjelo i da se bliži sjetva. Dobro je da raste potrošnja gnojiva, što znači da nas čeka i oporavak tržišta.

Gubitak se smanjuje

Prema nerevidiranom izvješću o rezultatima poslovanja Petrokemija je u prošloj godini zabilježila gubitak od 87 milijuna kuna i pad prihoda od prodaje na domaćim i vanjskim tržištima. Što ćete poduzeti u cilju stabilizacije poslovanja i poboljšanja tržišne pozicije?

Pad prihoda i rashoda iz tvrtke je pokazatelj smanjenog obujma poslovanja zbog prodaje manjih količina mineralnih gnojiva i nižih prodajnih i nabavnih cijena, ali je očito poboljšanje financijskog rezultata, unatoč nepovoljnoj situaciji na globalnom tržištu, koju karakterizira izraziti pad cijena mineralnih gnojiva.

Dugoročna održivost Petrokemije prioritet

U kojoj je trenutno fazi proces privatizacije Petrokemije? Postoje li zainteresirani i možete li nam reći o koji se tvrtkama radi? Ima li interesa kod INA-e, PPD-a?

Petrokemija će uskoro izaći s jednim dokumentom koji će definirati sve korake potrebne za restrukturiranje. To je i obaveza u odnosu na odluke Vlade. Nakon toga možemo krenuti u smjeru koji će pružiti tvrtki dugoročnu održivost na najbolji način. Hoće li to biti privatizacija ili nekakav drugi vid mjera ili postupaka koji znače dugoročnu održivost tvrtke, još uvijek nije poznato.

Ne dajte se šarenim reklamama

Sve je veći broj naših proizvođača koji se odlučiju za jeftinija uvozna gnojiva. Ima li Petrokemija dovoljno prostora za povećanje konkurentnosti?

Ne dajte se šarenim reklamama, gnojivo Petrokemije je najbolje na svijetu, ima tradiciju naspram onih proizvođača koji se tek sada pojavljuju na tržištu i tvrde da su bolji. Mogu jedino biti jeftiniji, bez uvrede. Domaće gnojivo parira kvalitetom, a kupnjom našeg gnojiva poljoprivrednici podržavaju domaću proizvodnju i stratešku industriju u Hrvatskoj. Kvaliteta našeg gnojiva je nezamjenjiva za ovo naše područje. Radimo više i na uključivanju struke u prezentaciju naših proizvoda, poljoprivrednike treba educirati - jer kvaliteta je i dalje važnija od kvantitete ako želite imati rentabilnu proizvodnju.

Zadnja od ozbiljnih industrija u RH

Kako vi vidite Petrokemiju na tržištu?

Jedna je to od zadnjih ozbiljnih jednoprocesnih strateških industrija u Hrvatskoj koja u sebi ima sve što kvaliteta može pretpostaviti, od visoke tehnologije do visokoobrazovanih inženjera, agronoma, strojara koji mogu u potpunosti zadovoljiti sve kriterije visoke industrije. U tom kontekstu ćemo učiniti sve da očuvamo hrvatskog proizvođača gnojiva, Petrokemija mora imati čvrstu i dugoročnu budućnost. Ne možemo zamisliti hrvatsku poljoprivredu bez gnojiva iz hrvatske tvornice.

Petrokemija je jak izvoznik

Kakvi su planovi za izlazak na vanjsko tržište?

U strukturi prihoda domaća prodaja čini 30%, dok izvoz čini 65,5%. Sama ta roba ima svoj karakter za ciljana tržišta, ta gnojiva odgovaraju potrebama kupaca u regiji. Dobar dio ide i u Slovačku, Češku, Mađarsku, ima i nešto prekomorskih destinacija. Mi izvozimo preko 170 milijuna eura i peti smo, ako se ne varam, izvoznik u Hrvatskoj što generira velike gospodarske pomake.


Tagovi

Đuro Popijač Petrokemija Gnojivo


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr