Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 15.12.2020. 18:00

Poljski poljoprivrednici ispred kuće vicepremijera bacali jaja, kupus i zaklane svinje

Ogorčeni poljoprivrednici već nedeljama žele da razgovaraju sa potpredsednikom vlade Jaroslavom Kačinskim ili premijerom Mateusom Moravickim.

Foto: Facebook/AgroUnia
  • 779
  • 281
  • 0

U Poljskoj poljoprivrednici i dalje ne miruju. U nedeljnom protestu je na ulicama Varšave bilo jaja, krompira, kupusa, celera, ali i zaklane svinje i njihove glave, i to ispred kuće predsednika stranke Pravo i pravda (PiS), Jaroslava Kačinskog.

"Ne slažemo se s tim da poljsku poljoprivredu treba uništavati", moto je ogorčenih protestora.

Povrće dovukli autobusima?

Događaj je to koji je usledio nedelju dana nakon što su aktivisti udruženja AgroUnia blokirali ulice u varšavskoj četvrti Vola. Čelnik te organizacije, Mihal Koljdžečak je celi događaj emitovao putem fejsbuka, naglasivši da poljoprivrednici ili nemaju gde da prodaju svoje proizvode ili ih prodaju samo delimično.

Kako piše polsatnews, farmeri nisu u glavni grad došli traktorima, već su povrće dovezli autobusima, a na snimku koji je objavila AgroUnia vidljivo je da su ih na ulici istovarali kamionima.

Potresna scena na varšavskim ulicama

Predsednik udruženja istaknuo je da se trgovina svela na velike prodajne centre gde su cene proizvoda visoke dok se poljoprivrednicima daju sramotno niske otkupne cene. S druge strane, zatvaranje ugostiteljskih objekata zbog pandemije dodatno pogoršava situaciju otkupa poljoprivrednih proizvoda.

Traže razgovor sa vladajućima

Poljski seljaci već nedeljama žele da razgovaraju sa premijerom, Mateusom Moravickim ili potpredsednikom poljske vlade, Jaroslavom Kačinskim. Vođa protesta, Koljdžečak najavio je dalje proteste i akcije ako niko iz Vlade ne reaguje na njihove probleme.

"Policija je intervenisala u vezi sa počinjenim kaznenim delima. Imamo posla sa ljudima koji su ometali saobraćaj i zagradili javni put”, izjavio je Silvester Marčak, portparol varšavske policijske uprave. Dodao je i da su pojedincima već izrečene kaznene prijave. 

Podsetimo i na to da se više od 50 poljoprivrednika iz mesta Piotrkov okupilo prošle nedelje na ulazu sa poljskog auto-puta A2 kako bi brojali kamione koji dolaze iz Nemačke, a prevoze svinje do poljskih klanica.

Poljski poljoprivrednici stali na granicu i brojali kamione sa svinjama iz Nemačke

Najviše ih ljuti to što su zbog korona krize datumi otkupa domaćih životinja odloženi za januar 2021. godine, dok se transport živih svinja za klanje na poljsko-nemačkoj granici odvija jednakim intenzitetom. 

Pogledajte kako je izgledao protest ispred kuće vicepremijera: 


Foto prilog


Tagovi

Poljska Protesti AgroUnia Mihal Koljdžaček Jaroslav Kačinski


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.