Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od glodara
  • 14.08.2020. 07:30

Poljska: Invazija miševa na poljima, traže proglašenje prirodne katastrofe

Gubici prinosa na poljima koja uništavaju miševi mogu biti i do 70 odsto, a vlasti i institucije zanemaruju problem. Poljoprivrednici apeluju za pomoć.

Foto: Jumpstory
  • 130
  • 5
  • 0

Lokalne samouprave i poljoprivredne organizacije iz Vojvodstva Opolje u Poljskoj uputili su zahtev za pomoć jer miševi haraju poljima i uništavaju njihove prinose. Tačnije, još krajem juna Veće opštine Głogovek uputilo je apel premijeru i ministru poljoprivrede za proglašavanje prirodne katastrofe na toj teritoriji, piše framer.pl

Gubici prinosa u opštinama kojima haraju miševi mogu biti i do 70 odsto, a od tada, vlasti i institucije zanemaruju problem i nisu, kažu, ništa preduzeli kako bi to sprečili.

Miševi i pacovi noćna su mora svakog domaćinstva - na šta paziti?

Slična žalba usledila je nakon sporazuma poljoprivrednih organizacija koje deluju na provinciji Opolje, uključujući Udruženje seoskih poljoprivrednika, a sada im se pridružilo i Županijsko veće Prudnik.

Traže naknadu za štetu

Bernard Dembcak, predsednik Sindikata poljoprivrednika u Šleziji, kaže da se dosad niko nije brinuo o lokalnim štetama koje poljoprivrednicima stvaraju glodari. Miševi su postali prava invazija koja se i dalje širi.

"Danas u blizini Głogoveka mnogi poljoprivrednici ovrše pola tone pšenice po hektaru, iako bi trebalo sedam do osam", tvrdi on.  

"Budući da je afrička svinjska kuga proglašena katastrofom, a poljoprivrednici mogu podneti zahtev za državnu pomoć, ista bi se pravila trebalo primenjivati ​​i u područjima koja pustoše miševi", smatra Dembcak.

Metoda trovanja leti neefikasna?

U međuvremenu, samo je Državna služba za zaštitu bilja i semena (PIORiN) odgovorila na pozive poljoprivrednika i savetovala im da dok se ne pronađe drugo rešenje, kopaju mišje rupe u poljima i prate njihovu brojnost. Inspekcija je takođe predložila i ograničavanje lova na divlje svinje.

Koje biljke teraju miševe iz dvorišta i bašte, ali i domaćinstva?

Poljoprivrednici trenutno mogu koristiti samo otrovano zrno za borbu protiv miševa. Međutim, metoda je leti neefikasna, jer glodari imaju pristup svežim žitaricama na poljima. Stoga, zahtevaju hitne sanacijske mere, koristeći nove i efikasnije mere očuvanja koje se primenjuju u drugim zapadnoevropskim zemljama.

Prema tamošnjim organizacijama, potrebno je izmeniti i agrotehničku praksu kojom bi se zaustavio prekomerni rast populacije glodara. To zahteva uključivanje državnih službi i vlasti u sprovođenje edukativnih kampanja.


Tagovi

Miševi Invazija miševa Poljska Apel Štete od glodara


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.