Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SUMP
  • 28.09.2020. 10:30

Poljoprivrednik budućnosti proizvodi hranu za stoku, a od mesa kobasice i kulen

Na konkurs za najboljeg mladog poljoprivrednika prijavilo se 87 kandidata, a stručni žiri je ocenjivao inovativnost i održivost. Takođe, prijavljeni kandidati treba da imaju najviše 40 godina života, registrovano gazdinstvo i koje je u aktivnom statusu.

Foto: Verica Matić
  • 513
  • 41
  • 1

Srpsko udruženje mladih poljoprivredniku (SUMP) izabralo je najboljeg mladog poljoprivrednika Srbije konkursom ovog udruženja po ugledu na zemlje Evropske unije. Titulu "Poljoprivrednik budućnosti" poneo je Milenko Jovanović iz Laćarka kod Sremske Mitrovice, drugo mesto osvojio je Miloš Petrović iz Čoke, treće Milan Bulajić iz Bačke Palanke.

"Moja porodica i ja bavimo se ratarstvom i stočarstvom, radimo 100 ha kukuruza, pšenice i soje. Imamo farmu svinja, godišnje uzgajamo oko 1.500 do 1.800 tovljenika. Otišli smo korak dalje; meso od svinja sa farme prerađujemo u našem pogonu, gde proizvodimo delikatese poput sremskog kulena, šunka i kobasica i tako ostvarujemo dodatne prihode i radimo nešto drugačije i novo", rekao je za Agroklub dobitnik nagrade iz sremskog sela.

Najbolji idu u Brisel

Na konkurs se prijavilo 87 kandidata, a stručni žiri je ocenjivao inovativnost i održivost. Takođe, prijavljeni kandidati treba da imaju najviše 40 godina života, registrovano gazdinstvo i koje je u aktivnom statusu.

Na ovogodišnjem Sajmu mladih poljoprivrednika biraće se onaj najbolji

"Prva tri mesta vode mlade poljoprivrednike u Brisel, gde će biti gosti Evropskog veća mladih poljoprivrednika i gde će imati mogućnost da se druže sa mladim farmerima iz cele Evrope. Nagrada za prvo mesto je vaučer od 2.000 evra firme RTI, drugoplasirani osvojio je cirkular za drvo i vaučer za setvu pšenice ZP hibridi, trećeplasirani bicikl marke Steyr", rekao je za naš portal predsednik SUMP-a Milan Borić.

"Važno je da proizvedemo sve neophodno u kriznim situacijama"

Nagrade je podelio pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petković, a skup je podržao direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine Đorđe Raković, generalni sekretar Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov, a jedan od pokrovitelja održavanja dodele je Big šoping centar u Novom Sadu.

"Tri su poruke koje ja želim da pošaljem, da SUMP i mladi poljoprivrednici i dalje moraju da budu ovako aktivni i da svojom incijativom daju novi kvalitet agrarnoj politici, zatim u doba korone je bilo značajno da proizvedemo sve što nam je neophodno u kriznim situacijama, a treća poruka je da ćete uvek imati podršku i prijatelja u Pokrajinskom sekreterijatu", rekao je Petković obraćajući se organizatorima i prisutnim posetiocima.

Kako se sa posledicama korona krize nose mladi poljoprivrednici EU, a kako Srbije?

Na skupu povodom dodele nagrada, održana je i mala izložba poljoprivredne meganizacije gde je svoje proizvode predstavilo više firmi poput Agropanonke iz Novog Sada, Agrotech-a iz Trešnjevca, Delta Agrara iz Beograda, Stefan Arilje, Agrostandarda iz Novog Sada i drugi.


Foto prilog


Tagovi

Mladi poljoprivrednici SUMP Milan Borić Mladen Petković Poljoprivrednik budućnosti


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

SUMP

Gagarinova 16A, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 64 5693 777, e-mail: info@sump.rs web: http://sump.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.