Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 25.08.2019. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Futog

Poljoprivredna škola u Futogu: Praksa jednako važna kao i teorija

Poljoprivredna škola u Futogu posvećena je i praktičnom delu nastave. Pored teorijskog dela znanja koji je neophodan, kao dobra osnova za dalji rad i usavršavanje učenika, u toj obrazovnoj ustanovi navode da je praktičan deo jednako bitan.

Foto: Sanja Dovečer (Ilustracija)
  • 280
  • 7
  • 0

U Poljoprivrednoj školi u Futogu smatraju da teorijsko znanje može da se proširi samo kroz praktičan rad i da osoba koja se školuje može postati stručnjak u poljoprivredi, samo ako je potkovan i praktičnim znanjem.

Pomoćnik nastavnika i nekadašnji učenik te škole Dušan Avramović objašnjava da se, u odnosu na nekadašnji način poljoprivredne proizvodnje, promenilo to što se danas više upotrebljava mehanizacija.

"Ono što se u suštini promenilo jeste da se sada mnogo više koristi mehanizacija, a manje fizički rad, što i jeste cilj, da se učenici što bolje obuče za rad na mašinama i nauče da, u svom radu primene savremene tehnologije," navodi Avramović.

Plan rada škole isti kao i ranijih godina 

U vreme kada se on školovao u proizvodnji više se kaže koristio fizički rad. Kopalo se uz pomoć motike, ručno se sve sadilo i sejalo.

"Nije bilo toliko plastenika kao danas, imali smo jedan staklenik i bavili se cvećarskim i povrtarskim poslovima. Sad se ipak u mnogo većoj meri koristi mehanizacija, a traktori su nam neizostavni deo skoro svake aktivnosti," objašnjava Avramović.

Kada su u pitanju sami smerovi u okviru Poljoprivredne škole, navodi da tu nema mnogo promena ističući da je plan rada isti kao i ranije. Jedini smer koji je novi je - tehničar hortikulture, a u periodu kada je on bio đak Poljoprivredne škole bio smer cvećar - vrtlar.

"Menjali su se samo nazivi, pa je tako nekada postojao tehničar stočarske proizvodnje, a danas su oni zootehničari," navodi Avramović.

Ranije su učenici i zarađivali u toku praktične nastave

Avramović objašnjava da su ranije učenici, koji su obavljali praksu dobijali i novčanu nadoknadu, za te poslove jer je u to vreme postojala učenička zadruga. Seća se da su najviše novca mogli da zarade stočari jer se stoka mora hraniti i pojiti svakog dana, a samim tim morali su da dolaze svakodnevno te su i najveći broj dnevnica imali u odnosu na druge grane poljoprivrede.

Organizator praktične nastave diplomirani veterinar Milan Savović kaže da su ranije postojala dežurstva koja su podrazumevala da se radni dan počinje u pet ujutru mužom krava.

"Nekada smo imali dežurstva i u pet izjutra se počinjalo sa mužom krava, a kada se ona završi, išlo se na nastavu, ali smo bili pošteđeni ispitavanja za taj dan," objašnjava Savović.

Danas je to malo drugačije, navodi on. Muža krava počinje sat vremena kasnije odnosno u šest sati ujutru. Svakodnevno praksu obavljaju dva razreda tako da jedan može da uradi poslove koji se moraju obaviti u jutarnjim časovima, a drugi razred u toku popodneva može uraditi mužu krava i nahraniti životinje.

Pre mnogo godina učenici nisu mogli da obavljaju navodnjavanje uz sistem - kap po kap. Sada je to moguće i to im dosta olakšava posao, navode u Poljoprivrednoj školi u Futogu. Učenici u proizvodnji koriste i savremenu mašinu za baliranje uz pomoć koje za sat i po vremena mogu da završe ceo posao.

"Traktori se najčešće obnavljaju, jer bez njih ne možemo ništa. Naš balir - traktor ima vile koje podižu teret, utovaraju i istovaraju bale sena poput viljuškara i ceo proces baliranja se završi sa dva učenika i jednim traktoristom, a ranije su nam trebala jedan ili dva razreda da se to sve odradi," objašnjava Avramović.

U toj školi učenici imaju omogućenu praksu za sve grane poljoprivrede. Mogu da se bave i biljnom proizvodnjom, kao i ratarstvom, povrtarstvom, voćarstvom, vinogradarstvom i posebno hortikulturom i stočarstvom. Na imanju Poljoprivredne škole nalaze se i magarci i konji, krave muzare, svinje, ali i autohtone mangulice. Škola poseduje i takozvani Panonski zoo vrt u kome ima gusaka, patki i kokoški sa domaćeg podneblja, prenosi Dnevnik.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Poljoprivredna škola u Futogu Praktična nastava Dušan Avramović Milan Savović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.