Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljska poljoprivreda
  • 24.03.2020. 15:00

Poljoprivreda u opasnosti: Poljska zatvaranjem granica onemogućuje migraciju radne snage

Do sada su Ukrajinci mogli da rade na temelju bezviznog putovanja ili radnih viza, a nakon toga su bili dužni da se vrate u svoju zemlju. Zbog trenutnog stanja možda neće biti u mogućnosti da se vrate ponovo u Poljsku i zbog toga se postavlja pitanje šta će biti s agrarom te zemlje.

Foto: JumpStory
  • 120
  • 5
  • 0

Nakon što je Poljska zatvorila svoje granice i zabranila javna okupljanja kako bi usporila širenje korona virusa, sindikati radnika u poljoprivredi traže da vlada dopusti Ukrajincima da ostanu u zemlji i pomognu kako bi se izbegla paraliza proizvodnje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u toj zemlji, navodi Euractiv.

Neće moći da se vrate i rade u Poljskoj

Do sada su Ukrajinci mogli da rade na temelju bezviznog putovanja ili radnih viza, a nakon toga su bili dužni da se vrate u svoju zemlju. No, zbog trenutnog stanja možda neće biti u mogućnosti da se vrate ponovo u Poljsku i zbog toga se postavlja pitanje šta će biti s poljoprivredom te zemlje u nedostatku velike količine radne snage

Nemačka: Upitno preko 280.000 sezonskih radnika u poljoprivredi

"Zahvaljujući zaposlenima iz Ukrajine, poljoprivreda i prehrambena proizvodnja je na visokom nivou, a time je sačuvan i ekonomski rast zemlje. Mnogi od njih rade isto tako i u industriji, stoga bi njihov nagli odlazak uveliko naštetio zemlji", upozoravaju iz poljoprivredne organizacije OPZZ Rolnikov.

Dvostruki gubitak

Arkadius Packa, direktor Centra za nadzor zakonodavstva rekao je da bi vlada trebalo da interveniše kako bi izbegla dvostruki gubitak.

"Poslodavci ulažu u razvoj, obuku i sticanje specijalizacije ukrajinskih radnika, a oni za uzvrat jako dobro obavljaju svoj posao. Da nema njih, poljska poljoprivreda ne bi bila toliko razvijena. To bi bio dvostruki gubitak jer osim što bismo izgubili radnike, ugrozili bismo i svoju proizvodnju. Vlada zbog toga treba što pre da interveniše. Uveren sam da će premijer omogućiti zaposlenicima kojima ističe pravo na boravak, produžiti isto, te da se neće naštetiti poljoprivredi koja je preko potrebna u ovom razdoblju", zaključio je Packa.


Tagovi

Poljska Poljoprivreda Ukrajinci Radna snaga OPZZ Rolników Korona virus


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D