Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 16.12.2021. 12:00

Poljoprivreda najviše trpi, za građane Srbije ekologija na listi prioriteta

Građani Srbije su ocenili da su im lično najvažnije oblasti u Srbiji ekonomska situacija, zdravstvo i zaposlenost, a zaštita životne sredine se nalazi na četvrtom mestu.

Foto: Depositphotoss/joyfull
  • 92
  • 72
  • 0

Građani Srbije zaštitu životne sredine svrstavaju na četvrto mesto liste prioriteta u Srbiji, a devet od deset građana zabrinuto je zbog klimatskih promena i uključilo bi se u rešavanje tog problema, pokazuju istraživanje javnog mnjenja o ekološkim temama i životnoj sredini beogradske kancelarije Fondacije Hajnrih Bel, prenosi Euractiv.

Građani Srbije su ocenili da su im lično najvažnije oblasti u Srbiji ekonomska situacija, zdravstvo i zaposlenost, a zaštita životne sredine se nalazi na četvrtom mestu. Nešto više od tri četvrtine građana ocenilo je da ekonomija i ekologija idu zajedno, 10 odsto je izjavilo da je važnija ekonomija, a 12 da ekologija treba da ima primat nad ekonomijom.

Kao najveći zagađivači vazduha u Srbiji istaknuti su industrija, saobraćaj i elektrane na ugalj. U anketi je skoro devet od deset građana izjavilo je da je zabrinuto zbog klimatskih promena, a najveći uticaj klimatskih promena vide u poljoprivredi - u sušama i niskim prinosima. U istraživanju je istaknut i zaključak da građani žele da budu uključeni i da zajedno sa vlastima nađu rešenje za klimatske promene, a 91 odsto ispitanih je reklo da bi se u rešavanje tog problema i lično uključilo.

Pregovori Srbije i EU: Otvorena četiri poglavlja - razgovaraće se i o životnoj sredini

Podsetimo, na međuvladinoj konferenciji Srbije i Evropske unije u Briselu otvoren je klaster 4 koji se odnosi na Zelenu agendu, a koji obuhvata četiri poglavlja, između ostalih i 27 - životna sredina.

"U poslednjih godinu dana usvojili smo šest važnih zakona, uključujući Zakon o klimatskim promenama i Zakon o biocidnim proizvodima, a preuzeti su i važni koraci u proširenju strateškog okvira. U procesu smo izrade Programa upravljanja otpadom. Uz podršku EU, izrađen je Program zaštite vazduha Republike Srbije sa akcionim planom za period do 2030. godine, i očekujem da će biti usvojen do kraja godine", rekla je ministarka životne sredine Irena Vujović povodom otvaranja poglavlja.


Tagovi

Zaštita životne sredine Irena Vujović Istraživanje Poljoprivredi Poglavlje 27


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...