Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda budućnosti već počela
  • 03.01.2017. 12:00

Poljoprivreda budućnosti - Farming 4.0

Precizna poljoprivreda odgovor je na zahteve za racionalno raspolaganje resursima kao što su seme, voda, đubrivo, pesticidi, kako bi se povećala proizvodnja hrane i unapredio njen kvalitet uz smanjenje troškova.

Foto: Đorđe Simović
  • 2.478
  • 358
  • 0

Poljoprivreda samo laicima izgleda kao delatnost koja nema puno dodirnih tačaka sa savremenom tehnologijom nazvanom Internet of Things (IoT). Misteriju razotkriva takozvana pametna poljoprivreda (Smart Agriculture).

Evolucija sistema proizvodnje hrane imala je stabilan, spori razvoj, do stavljanja u funkciju traktora i kombajna pre nešto više od stotinu godina. Uvidevši njihove prednosti veleposednici su ih kupovali i na taj način najznačajnije unapredili proizvodnju, pre svega žitarica, ali i drugih useva. Prinosi su povećani, a troškovi proizvodnje smanjeni. Kasniji napredak je bio stabilan, ali relativno spor. Do današnjih dana i pojave Farminga 4.0, koji uključuje GPS uređaje, pohranjivanje miliona podataka, njihovu obradu i na kraju razvoj IoT tehnologije.

Kako 2050. nahraniti 9.5 milijardi ljudi?

Stručnjaci u FAO-u (Food and Agricultural Organisation), Ujedinjenih nacija proučavaju proizvodnju hrane i globalne i dugoročne potreba stanovništva. Procenjuju da će do 2050. proizvodnja hrane morati da se poveća za 70% kako bi se tada nahranilo 9.5 milijardi ljudi. Veliki izazov, s obzirom na to da je sveprisutna degradacija zemljišta, kao i klimatski izazovi, koji štete proizvodnji hrane. Odgovor je ponuđen u vidu precizne poljoprivrede i racionalnog raspolaganja resursima kao što su seme, voda, đubrivo, pesticidi, kako bi se povećala proizvodnja hrane uz smanjenje troškova. Ne treba zaboraviti ni farme na kojima se unapređuje dobrobit životinja uz konstantno poboljšavanje ambijentalnih uslova, a da se pri tom smanjuje upotreba antibiotika i hormona rasta.

“Kako je moj deda radio” - prošlost

Globalno, ljudi se bave poljoprivredom na osnovu iskustva svojih očeva i dedova. Uz to oni su uslovljeni stalnim praćenjem parametara poput klime, vremenskih uslova kao i stanja zemljišta. Tradicionalni poloprivrednik mora da ukrsti podatke iz te dve grupe kako bi povećao proizvodnju. Oni koji usvajaju savremene tehnologije su ipak manjina. Ali manjina koja napreduje, povećava prinose, kvalitet i tako opstaje na tržištu. Oni koriste podatke sa servera (Clouds). Na njima se obrađuju ogromne količine podataka, koje im dostavljaju senzori sa različitih lokacija. Do nivoa redova useva, pojedinačnih stabala voća pa do grla stoke.

Farming 4.0 se već primenjuje

Uzmimo samo primer krava na savremenim farmama. One dobrovoljno idu u izmuzište. Svaka životinja je čipovana. Robot na osnovu podataka sa čipa prilagođava aparat za automatsku mužu. Za to vreme životinja dobija koncetrovani obrok na osnovu svojih karakteristika. Robot prvo dezinfikuje vime. Potom sledi probna muža i analiza mleka. Ako je životinja bolesna mleko se izdvaja u poseban rezervoar, a veterinar se alarmira da počne sa lečenjem. Ako je krava u estrusu to je signal veterinaru da započne sa veštačkim osemenjavanjem.

Nebrojene mogućnosti su korišćenja senzora u staklenicima i plastenicima. Sistem na osnovu očitanih podataka može da reguliše navodnjavanje, temperaturu zemljišta ili osvetljenost objekta. Suviše vlažno zemljište može isto tako biti problem za usev, kao i nedostatak vode. Višak vode istiskuje vazduh iz zemljišta i tako usporava rast biljke. Optimalno navodnjavanje pomaže najbržem rastu biljke, smanjenje utroška vode i struje.

Temperatura zemljišta je od velike važnosti za gajene kulture. One po tom parametru imaju različite zahteve. Kako možemo regulisati temperaturu zemljišta u zatvorenom prostoru? Na osnovu materijala koji upijaju ili reflektuju svetlost.

Paleta pomoći savremenih tehnologija poljoprivredi sve više se širi. Tako na osnovu optičkog snimanja paradajza možemo sa približnom preciznošću utvrditi koliko ima šećera i kiselina, i na osnovu toga odrediti optimalno vreme berbe.

Precizna poljoprivreda i digitalne tehnoligije se nedovoljno brzo šire

Činjenica je da u Evropskoj uniji i razvijenijim agrarnim zemljama sve više poljoprivrednika prelazi na neki oblik takozvane "pametne poljoprivrede". Prema objedinjenim podacima Industrije poljoprivrednih mašina i opreme u Evropskoj uniji 70-80% novih farmi ima ugrađena tehničko-tehnološka rešenja koja spadaju u grupu Farming 4.0. Te inovacije objedinjene su u 450 mašina za koje komponente proizvodi 4.500 manjih ili većih fabrika u kojima radi 135.000 radnika. Vrednost tog tržišta procenjuje se na 26 milijardi evra.

Međutim, prema ocenama stručnjaka u ovoj oblasti širenje precizne poljoprivrede nije na zadovoljavajućem nivou. Recimo, samo 35% novoprodatih rasipača mineralnih đubriva ima u sebi elemente precizne poljoprivrede, koji odlučujuće utiču na podešavanje količine i pravca širenja granula đubriva. Ovo je razumljivo pošto je ta tehnologija relativno skupa, posebno za manje farmere.

Ogromna ulaganja u "pametnu poljoprivredu"

Nešto će se razvijati ako za njim postoji potreba, ali neophodno je da ulaganja budu adekvatna. To je prepoznao i Brisel. Fasciniraju podaci da je za zajedničku agrarnu politiku (CAP) od 2014. do 2020. godine opredeljeno bezmalo 100 milijardi evra. U okviru nje za razvoj precizne poljoprivrede kao deo programa "Horizont 2020" samo za 2016. i 2017. godinu opredeljeno je 64 miliona evra. Od tog novca samo 30 miliona evra je izdvojeno za Internet of things u pilot projektu "Pametna poljoprivreda i bezbednost hrane". Na ovom polju Evropska komisija tesno sarađuje sa Evropskom investicionom bankom kako bi se farmerima omogućila kupovina opreme budućnosti pod što povoljnijim uslovima.

Foto: Đorđe Simović


Tagovi

Farming 4.0. Pametna Poljoprivreda Poljoprivreda Budućnosti


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."