Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva u Ukrajini
  • 15.04.2022. 15:00
  • Ukrajina

Polja treba da se očiste od mina - Ukrajinci ipak sade krompir?

Nažalost, farme u Mariupolju i Hersonu ove godine nisu u mogućnosti da ga dobiju i posade, komentariše ukrajinski uzgajivač semenskog krompira, Majkola Gordičak.

Foto: Facebook/Nick Gordiichuk
  • 506
  • 113
  • 0

Iako u Ukrajini besni rat, poljoprivreda ne staje. U neokupiranim delovima zemlje traje setva jarina. Predviđa se da će tamo ove godine moći da se zaseje 70 odsto poljoprivrednih površina. 

Početkom aprila ukrajinski uzgajivač semenskog krompira, Majkola Gordičak strahovao je šta će biti sa sadnjom ove godine. Za Agroklub je tada izjavio da ako rat i prestane za nekoliko dana, moći će da se sadi na tek 50 odsto prošlogodišnjih površina. 

Rat se, kako znamo, nije završio, ali u firmi "Agrico Ukraine" su krenuli sa distribucijom, na farmama koje su na neokupiranom području. 

"U dve nedelje smo uspeli da snabdemo farmere sa 500 tona semenskog krompira. Nažalost, farme u Mariupolju i Hersonu ove godine nisu u mogućnosti da ga dobiju i posade", komentariše. 

Na svom zemljištu planiraju da posade oko 60 odsto prošlogodišnje proizvodnje i to zbog nekoliko problema.

"Polja moraju da se očiste od mina, za šta treba vremena. Manjak je dizela, a dobavljači kažu da bi mogao biti dostupan početkom maja. Otežana je logistika u vezi sa đubrivom, seme i sredstva za zaštitu jer su mnogi putevi i mostovi uništeni", pojašnjava ovaj Ukrajinac. 

A kakvo je zaista stanje na poljima, prikazuju fotografije koje je objavio na svom fejsbuk profilu. 

Kada je reč o semenu, smanjena proizvodnja useva mogla uticati na ukrajinsku proizvodnju žitarica i uljarica idućih nekoliko godina, piše Reuters

"Sledeće dve godine će u sektoru semena verovatno biti velikih poremećaja", izjavio je Klod Tabel, predsednik francuskog udruženja proizvođača semena UFS.

Dakle, Ukrajina uvozi trećinu semena za svoju proizvodnju, a Francuska, najveći proizvođač žitarica u Evropskoj uniji, u tu zemlju ga izvozi u vrednosti 100 miliona evra godišnje.  

Smanjena proizvodnja najviše će uticati na seme kukuruza i suncokreta


Tagovi

Sadnja Agrico Ukraine Setva u Ukrajini Semenski krompir Prolećna setva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.