Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dodatni prihod
  • 23.09.2021. 07:30
  • Nemačka

Pola poljoprivrednih gazdinstava u Nemačkoj ima dodatan izvor prihoda

Prema nemačkom popisu poljoprivrede, tamo je više od 260 hiljada farmi kojima upravlja gotovo milion poljoprivrednika. Kako ostvaruju dodatne izvore prihoda?

Foto: Depositphotos/temis1964
  • 935
  • 190
  • 0

Prema poslednjem popisu poljoprivrede u Nemačkoj, u toj zemlji posluje 262.776 farmi, a skoro milion poljoprivrednika obrađuje 16,6 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta. 

Zanimljivo je da oko 50 odsto poljoprivrednih gazdinstava u toj zemlji uz primarnu proizvodnju ostvaruje i dodatni izvor prihoda, uključujući proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, šumarstvo i iznajmljivanje soba, pokazali su podaci tamošnjeg zavoda za statistiku Destatis.

Od oko 130.800 gazdinstava koja ostvaruju dodatne izvore prihoda, njih 47 odsto zarađuje i proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora. Za njih 29 odsto dodatni je izvor prihoda šumarstvo što je usko povezano za obradu i preradu drva čime se bavi njih 12 odsto. 

Ali, na trećem mestu su prihodi koje ostvaruju radeći za druga poljoprivredna gazdinstva, a takvih je 25 odsto.

Sledi prerada i direktna prodaja poljoprivrednih proizvoda kupcima čime se bavi njih 18 odsto dok ih 13 odsto ima pansione i ergela konja koji su na raspolaganju gostima za druženje i jahanje.

Nemačka: Skok cena poljoprivrednog zemljišta - šta je razlog?

Pored ovoga, statistika pokazuje da od 109.700 vlasnika koji su u vreme istraživanja imali 55 godina i više, njih samo 40.200 ima naslednike koji će nastaviti porodični posao. 

Popisom je takođe utvrđeno da su ratarstvo i proizvodnja stočne hrane i dalje dominantne poljoprivredne proizvodnje u toj zemlji. 


Tagovi

Nemačka Dodatan prihod Zarada Poljoprivredna gospodarstva Statistika Popis poljoprivrede


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.