Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paljenje strnjišta
  • 26.08.2021. 10:00

Počinje kampanja "Ne pali strnjiku!"

U okviru kampanje, Ministarstvo zaštite životne sredine zajedno sa partnerima u narednom periodu organizovaće edukativne skupove u šest opština gde je zabeležn veći broj požara na otvorenom.

Foto: Depositphotos/thanasus
  • 132
  • 55
  • 0

Ministarstvo zaštite životne sredine zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Globalnim fondom za životnu sredinu - GEF organizuje kampanju "Ne pali strnjiku!", s ciljem podizanja svesti javnosti o velikoj opasnosti i potencijalnoj šteti koju može prouzrokovati praksa nesavesnog spaljivanja strnjike na otvorenom prostoru.

Paljenje žetvenih ostataka na otvorenom davnašnja je agrotehnička mera kojoj se protivzakonito pribegava kako bi se izbegli neophodni troškovi, ali se, umesto ušteda, time stvara velika opasnost za okolinu, zagađuje životna sredina, nanosi šteta poljoprivrednom zemljištu i ugrožava biodiverzitet, ističe se na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Spaljivanje žetvenih ostataka sve češće, a posledice nesagledive

Spaljivanje žetvenih ostataka na otvorenom je strogo zabranjeno po osnovu više zakona, a za prestanak ovakve izuzetno štetne prakse potrebno je jačanje svesti javnosti i razumevanje da je savesno i odgovorno ponašanje pojedinca osnov naše bezbednosti i zaštite biodiverziteta Srbije.

Promotivna kampanja "Ne pali strnjiku!" predstavljena je na konferenciji na Zlatiboru. U okviru kampanje, Ministarstvo zaštite životne sredine zajedno sa partnerima u narednom periodu organizovaće edukativne skupove u Požarevcu, Valjevu, Bačkoj Topoli, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Arilju i Jagodini, s obzirom da je prema informacijama dobijenim od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na teritoriji ovih lokalnih samouprava tokom prethodnih godina zabeležen veći broj požara na otvorenom.


Tagovi

Paljenje strnjišta Ministarstvo zaštite životne sredine Kampanja Ne pali strnjiku


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃