Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpećko jezero
  • 12.01.2021. 16:00
  • Zlatiborski okrug, Potpećko jezero

Počelo čišćenje plutajuće deponije na Potpećkom jezeru

Na Potpećkom jezeru kod Priboja od kraja decembra prošle godine nalazi se stotine kubika otpada koje je donela reka Lim.

Foto: Opština Priboj
  • 983
  • 348
  • 1

JVP "Srbijavode" i JP "Elektroprivreda Srbije" počeli su u ponedeljak čišćenje plutajuće deponije na Potpećkom jezeru kod Priboja.

U akciju čišćenja i transporta uključena su dva velika bagera sa specijalnim kašikama za vađenje materijala PET ambalaže, dva kamiona s grajferima (hvatačima) za vađenje drvne mase i krupnog otpada, četiri kamiona zapremine od 100 kubika za transport otpada do deponije, dva specijalizovana šumarska kamiona za transport drvne mase do lokalne deponije, dva čamca remorkera koji treba da poguraju otpadnu masu uz akumulaciju kao i jedan pomoćni čamac za čišćenje "džepova" u uvalama.

Dogovorena hitna intervencija i čišćenje Potpećkog jezera od plutajućeg smeća

Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović rekao je da sve što se izvadi iz vode biće transportovano na regionalnu deponiju "Duboko" u Užicu u skladu s propisima o zaštiti životne sredine.

"Radiće se i prekovremeno, kako bi ovo čišćenje bilo završeno za maksimalno tri sedmice", rekao je Puzović.

Problem koji nije počeo od juče

Aleksandar Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine, kaže da je ovo kratkoročno rešenje, a da je za dugoročno potreban usaglašen rad sve tri države i uticanje na svest ljudi.

Svo đubre sa jezera biće transportovano na regionalnu deponiju

"Nemar i odnošenje otpada na nesanitarne deponije je ovu ružnu sliku koju smo imali prilike da vidimo u Priboju. Poslat je plan sporazuma resornim ministarstvima u BiH i Crnoj Gori, čekamo odgovore i nadamo se dobroj saradnji i konačno trajnom rešenju ovog problema, a svi znamo da on nije počeo od juče", rekao je Jovanović.

Obale Lima su već godinama ugrožene sa plutajućim otpadom koji stiže iz gornjeg toka Lima, sve od izvora u Crnoj Gori. Na toj maršruti otpad i smeće Lim "pokupi" sa nekoliko nesanitarnih ili divljih deponija.

Nagomilovanje otpada na Potpećkom jezeru počelo je krajem decembra prošle godine. Ružne slike sa plutajućom deponijom na jezeru su preplavile medije, a bilo je i reakcije mnogih organizacija i udruženja, kao i rukovodstva opštine Priboj.

Limom godišnje stigne oko 40.000 m3 smeća

Pribojčanin Dejan Živković, koji je pokrenuo grupu na FB "Ribolov na Limu" kaže da se iz godine u godinu ponavlja ista priča. Kaže da svi smatraju da je najveći deo otpada došao sa deponije "Stanjevine" u Prijepolju, koja je nedavno zatvorena. Na toj deponiji je već je nasut zemljani nasip, ali moguće da je nadolaskom Lima pokupljen jedan deo otpada.

"Međutim, veći problem su divlje deponije iznad Priboja, kod Brodareva, Župe i Zaluga, kao i sa pet opština iz Crne Gore, gde postoje deponije na obali Lima na kojima se odlaže otpad", kaže Živković i dodaje da prema proceni godišnje do Priboja Limom stigne oko 40.000 m3 smeća, od kojih 40 odsto potone, oko pet odsto ostane na obalama, a ostatak nastavi put Lima.

Među smećem čak i limeni COVID sanduci

On nam je i pokazao nekoliko fotografija, koje kao da su izašle iz nekih horor filmova.

Strašni prizori obale Lima (foto: Privatna arhiva)

"Na fotografijama iz novembra prošle godine u mestu Strojtanica kod Bijelog Polja na obali Lima vide se bačeni limeni COVID sanduci. Strašno! Na nekim fotografijama nastale u Mokronozima na bosanskoj strani reke na samoj obali je prava divlja deponija", kaže Živković i dodaje da je, po objašnjenju autora, po dogovoru dve opštine i međunarodnom saradnjom postavljen kontejner za odlaganje otpada. Kada je ugovor istekao, sklonjen je kontejner, a građani su nastavili da tu odlažu otpad.

U reci Lim ima mladica i drugih riba, koje treba očuvati, a naš sagovornik kaže da će on i mnogi njegovi prijatelji, kao i svi drugi ljubitelji prirode nastaviti borbu za čistiji Lim.

Ruženje bajkovite slike

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović kaže da sve ovo ruži bajkovitu sliku pribojske sve atraktivnije turističke destinacije - izletišta na Potpećkom jezeru, gde je pri kraju izgradnja jedinstvenog Ribarskog naselja sa 13 bungalova i 26 ležajeva, restoranom, autokampom, parkovskim mobilijarom i ostalom potrebnom komunalnom infrastrukturom.

"Polažemo dosta nade u ovaj turistički dragulj, što za sada u ozbiljnoj meri ometa plutajući otpad iz gornjeg toka Lima. Otpad koji pluta Limom i zagađuje njegov tok kroz Priboj i dalje do Drine, kao i priobalje reke, nijedan gram, nijedan procenat nije sa teritorije naše opštine", kaže predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

U akciju čićenja uključeni kamioni i bageri (foto: Opština Priboj)

Prema njegovim rečima opština Priboj je zajedno sa Novom Varoši i Prijepoljem, a uz prvi put sveopštu podršku Ministarstva zaštite životne sredine Vlade Srbije, započela ekološki plan "Lim bez divljih deponija i smeća".

"Cil je da se komunalni otpad ove tri opštine, izgradnjom transfer stanice sa reciklažnim dvorištem na lokaciji "Banjica", transportuje u regionalnu deponiju "Duboko" koja se nalazi na teritoriji grada Užica. Već je obezbeđeno 160 miliona dinara za izgradnju transfer stanice, kao i 96 miliona dinara za proširenje pomenute deponije", kaže Rvović.

Pregovori sa Crnom Gorom i kritike institucijama

Realizacija započetog projekta treba da bude gotova za otprilike godinu dana. Kada krene odvoženje smeća u deponiju "Duboko" biće zatvorena i deponija "Duboki potok", baš kao i deponija "Stanjevine" čija prva faza saniranja i podrazumeva izgradnju zaštitne barijere na desnoj obali Lima, kako smeće ne bi više odlazilo u reku.

"Vode se i međudržavni razgovori sa kolegama iz Crne Gore oko zaštite reke Lim od smeća, jer  ovo mora biti zajednička akcija i nema efekta ako se sve uredi u toku Lima kroz Srbiju, ako se slične mere ne preduzmu i u susednoj državi."

U lokalnoj samoupravi su mišljenja da su ove institucije, pogotovu EPS, trebalo da već izgrade Eko mreže, odnosno plutajuće barijere za zaustavljanje i prikupljanje plutajućeg otpada, da se samo ne oslanjaju na nevladin sektor.

Ministarstvo poljoprivrede Crne Gore organizuje čišćenje Drine

"Tokom prošle godine započela je relaizacija projekta UG "Jastreb" na postavljanju Eko plutajuće barijere udaljenoj 1,5 kilometar od Ribarskog naselja, čije bi postavljanje prikupljalo plutajući otpad, a potom otpad transportovao na deponiju", rekao je Rvović.

Opština je već u svom delu tog projekta uradila pristupni put, a potrebno je u drugoj fazi da se dovede elektro mreža do prilazne platforme na Limu, zatim postave boksevi za razdvajanje otpada i njegovo recikliranje. Planirana je i nabavka specijalnog vozila za odvoz otpada takozvanog "grajfera", koji bi i vadio prikupljeni otpad iz Lima, a Eko plutajuća barijera kompletirala bi se i sa adekvatnim pontonom. Ovaj projekat koji bi trebalo da finansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine vredan je 130.000 evra.


Foto prilog


Tagovi

Potpećko jezero Čišćenje jezera Goran Puzović Deponija Duboko Aleksandar Jovanović Reka Lim


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D