Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisije metana
  • 08.11.2021. 18:00

Plan Irske za smanjenje emisija štetnih gasova - bez smanjenja broja životinja

Prema irskom klimatskom proračunu, sektor poljoprivrede mora da smanji svoje emisije za 22 do 30 odsto u odnosu na nivo iz 2018. godine. Kako će to učiniti?

Foto: Despoitphotos/Kruwt
  • 183
  • 72
  • 0

Irska vlada prošle nedelje postavila je klimatske ciljeve ključne za privredne sektore potrebne za smanjenje štetnih gasova u toj zemlji za 50 odsto do 2030. godine. Kako piše reuters, za ispunjenje tog plana biće im potrebno oko 125 milijardi evra javnih, ali i privatnih ulaganja.

Prema njihovom klimatskom proračunu, sektor poljoprivrede mora da smanji svoje emisije za 22 do 30 odsto u odnosu na nivoe iz 2018. godine. Energetski sektor mora da ih smanji za 62 do 81 odsto, a promet 42 do 50 odsto.

Nakon što se prouče detalji, sledeće godine ti rasponi trebalo bi da se zamene specifičnim ciljevima.

U planu od 200 stranica se navodi oko hiljadu mera, uključujući cilj od milion električnih vozila i rekonstrukciju 500 hiljada domova do 2030. Čak bi pola miliona ljudi umesto ličnih motornih vozila trebalo da koriste bicikle, kreću se peške ili javnim prevozom.

Racionalnije korišćenje đubriva

Bespovratna sredstva, podsticaji i porezi koristiće se za podsticanje pojedinaca na ulaganje u klimatski prihvatljivu tehnologiju, dok će javnom sektoru biti zabranjena kupovina vozila i sistema grejanja na fosilna goriva.

"Većinu potrebnih ulaganja u ranije spomenutom iznosu osiguraće privatni sektor", rekao je novinarima irski ministar zaštite životne sredine, Imon Rajan.

Do 80 odsto proizvodnje električne energije trebalo bi da dolazi iz obnovljivih izvora i to veći deo iz vetroelektrana, navodi se u planu. Međutim, u njemu ne stoji da će biti potrebno smanjenje proizvodnje stoke, inače glavnog izvora metana. Ali, pozivaju se stočari na bolju upotrebu đubriva i hrane za životinje kao i upotrebu aditiva za stočnu hranu koji smanjuju emisije tog gasa.

Premijer Majkl Martin odbacio je studiju "Irish Farmers Journal"-a da bi smanjenje emisija za 30 odsto tu zemlju koštalo 56.000 radnih mesta rekavši da veruje da će mere u industriji kao deo plana povećati zaposlenost.

Osim toga, Rajan je nedavno istakao i da će se podsticati poljoprivrednici za sekvestraciju ugljenika te prelazak na ekološku proizvodnju koja im može obezbediti veći profit.

"Videćete prirodnu diverzifikaciju kao i manje intenzivan sistem uz niže troškove i veću premiju", tvrdi irski premijer uz zaključak da tamošnja poljoprivreda tako može funkcionisati.


Tagovi

Irska Klimatski cilj Plan Emisije Metan Ugljenik Broj životinja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.