Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktori
  • 31.07.2020. 09:00

PKS: Rast prodaje traktora uprkos epidemiji

Značajan porast prodaje zabeležen je posebno kod traktora snage od 18 do 37KW - u periodu januar-jun 2020. godini prodato je 744 traktora u odnosu na 267 prodata primerka 2019. godine.

Foto: Verica Matić
  • 742
  • 30
  • 0

Iako su uslovi poslovanja otežani usled pandemije, prodaja traktora u Republici Srbiji zabeležila je blagi porast u prvoj polovini 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine. Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS), u prvoj polovini 2020. godine ukupno je prodato 1.574 traktora, dok je u istom periodu u 2019. godini prodato 1.560 traktora.

Značajan porast prodaje zabeležen je posebno kod traktora snage od 18 do 37KW - u periodu januar-jun 2020. godini prodato je 744 traktora u odnosu na 267 prodata primerka 2019. godine.

U Srbiji tek svaki peti traktor - nov?

"Zahvaljujući Vladi Republike Srbije koja je uvela niske carinske stope na uvoz komponenti za industrijsku montažu traktora (do jedan odsto), podstaknuta je prodaja pet domaćih kompanija koje se bave sklapanjem i plasmanom ove vrste traktora: FPM Agromehanika doo Boljevac, Agrovojvodina mehanizacija doo Novi Sad, Agropanonka MTZ Finke doo Novi Sad, IMT doo Beograd i Mehanizacija Trgomen doo Kraljevo", navodi na sajtu PKS-a.

Traženi traktori i preko 130 KW

Podsetimo i na konkurs Ministarstva poljoprivrede za nabavku novog traktora koji je raspisan početkom januara, zatim zbog epidemije produžen rok trajanja sa 29. maja do 30. juna ove godine. Podsticaj se mogao ostvariti na osnovu prihvatljivih investicija za nabavku novog traktora snage motora do 60kW (80, 46 KS), a toj grupi pripadaju traktori marke IMT, TAFE, Foton, Solis, Belarus, Mahindra iYto.

Raspisan konkurs za kupovinu traktora do 60 kilovata

Podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjena za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednosti, odnosno povraćaj je 65 odsto za lica koja žive u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Za jednu kalendarsku godinu korisnik je mogao da ostvari ukupan iznos podsticaja u vrednosti od 800.000 dinara.

Dodatno ohrabrenje predstavlja i činjenica da je zabeležen i porast prodaje traktora sa preko 130 KW: u prvoj polovini 2020. godine prodato je 58 traktora ove snage, prema prodatih 49 primeraka u isto vreme prošle godine.


Tagovi

PKS Traktori Prodaja traktora Traktori do 37 KW Konkurs za nabavku traktora Niske carinske stope Traktori preko 130 KW


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.