Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene u poljoprivredi
  • 08.03.2021. 15:10

Petir: Žene u ruralnom području trebaju biti dio Strategije poljoprivrede 2020.- 2030.

Takav potprogram mogao bi ojačati položaj žena u ruralnim područjima, poručila je predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir povodom Međunarodnog dana žena. 

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 183
  • 125
  • 0

"S obzirom na to da je resorno ministarstvo u završnoj fazi izrade Strategije poljoprivrede 2020.—2030., smatram važnim u istu uključiti, kao zasebnu cjelinu, i žene u ruralnom području iz čega bi proistekla i obveza izrade konkretnog Akcijskog plana koji bi se bavio pitanjem njihova položaja", predložila je predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir ministrici poljoprivrede Mariji Vučković.

Smatra kako bi takav potprogram mogao ojačati položaj žena u ruralnim područjima, ali ih i usmjeriti prema prodaji i promociji proizvoda na lokalnoj i regionalnoj razini, utjecati na otvaranje radnih mjesta za žene u ruralnim područjima, pomoći im u ulaganjima u fizičku imovinu, doprinijeti razvoju poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja te osigurati uvjete za osnovne usluge i obnovu sela u ruralnim područjima.

Nadalje, upozorila je kako se one svakodnevno susreću s izazovima vezanim uz neprepoznavanje i nepriznavanje njihovog rada, pa samim time i uz nepriznavanje pripadajućih socijalnih prava i primjerenog društvenog statusa.

"Za rješavanje ovog problema potrebne su ciljane mjere i osmišljena politika“, poručila je Petir povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena. 

Potvrdu ovome dala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić istaknuvši kako je prošlo punih deset godina od posljednje studije koja se bavila položajem žena u ruralnim područjima u Republici Hrvatskoj.


Tagovi

Žene u poljoprivredi Strategije poljoprivrede 2020.—2030. Marijana Petir Međunarodni dan žena Ruralni prostor


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]