Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osnaživanje žena
  • 19.06.2021. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Pećinci

Pekarskom opremom do ekonomskog osnaživanja žena

U opremi koju je Opština Pećinci donirala udruženju "Sunčev cvet" nalazi se komora za brzo zamrzavanje, peć za pečenje pita i peciva, pica peć, aparati za pečenje palačinaka i vafla, friteza i topla vitrina.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 58
  • 7
  • 0

Poslednjih desetak godina na području Srema uspešno radi veliki broj udruženja žena. Svako od njih se između ostalog bavi i humanitarnim radom, a osnovana su sa ciljem prvenstveno očuvanja tradicije svog kraja promovišući selo i običaje koji su svojstveni za njihovo područje.

Uspele su žene da promovišu i poljoprivrednu proizvodnju jer u spravljanju raznih sremskih đakonija koriste samo ono što proizvedu na svojim gazdinstvima, a jedna takva grupa je i "Sunčev cvet" iz Donjeg Tovarnika u opštini Pećinci koje je osnovano 2017. godine. Vredne članice će sada moći i da zarađuju jer su od opštine na poklon dobile pekarsku opremu.

Predsednik te opštine Siniša Đokić uručio je Udruženju žena "Sunčev cvet" opremu za proizvodnju peciva. Pohvalio njihov rad i naglasio da je cilj pećinačke lokalne samouprave da ekonomski osnaži takva udruženja i da im pomogne da od svog rada ostvaruju i finansijsku dobit.

Domaća peciva, kolači, sokovi, džemovi

Predsednica udruženja Leposava Stepanović kaže da iako postoje relativno kratko - od 2017. godine, već su poznati po svojim pecivima, koja proizvodi po tradicionalnim sremskim receptima i za koja je već osvojilo brojne nagrade učestvovajući na brojnim manifestacijama širom Srbije. Ukus sremskih peciva probali su sada mnogi.

Opština Pećinci podržava rad Udruženja žena "Sunčev cvet"

"Proizvodimo domaća peciva, kolače, sokove, džemove i zimnicu. Opština Pećinci nas finansijski podržava, a Turistička organizacija opštine nas promoviše. Obe podrške su nam izuzetno značajne. Oprema koju smo danas dobile će nam pomoći u daljem radu. Dva puta nedeljno prodajemo naše sremačke đakonije na izletištu na Obedskoj bari i pokazalo se da interesovanje za tradicinalne poslastice postoji", rekla je Stepanovićeva uz nadu da će se tako i nastaviti.

Aparati za pripremu specijaliteta

U ovoj sremskoj opštini postoji osam udruženja žena i Turistička organizacija opštine Pećinci tesno sarađuje sa svima, kaže direktorka pećinačke TO Ljubica Bošković.

"U Donjem Tovarniku imamo turistički lokalitet Svinjarska koleba, gde organizujemo nekoliko manifestacija, a često nam dolaze ekskurzije i organizovane posete. Zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine Pećinci ove godine smo uspeli da pokrenemo pilot-projekat koji za cilj ima da osnaži udruženja žena i da ih učini samoodrživim", rekla je Boškovićeva i dodala da pored "Sunčevog cveta" u projekat je uključeno i Udruženje "Šimanovčanke" iz Šimanovaca, koje je pokrenulo proizvodnju suvenira, a pećinačka lokalna samouprava je donirala sredstva za repromaterijal.

Udruženje je dobilo raznu opremu za dalje podsticanje rada

U opremi koju je Opština Pećinci donirala Udruženju "Sunčev cvet" nalazi se komora za brzo zamrzavanje, peć za pečenje pita i peciva, pica peć, aparati za pečenje palačinaka i vafla, friteza i topla vitrina. Ova oprema svakako će pomoći ženama iz Donjeg Tovarnika da na predstojećim manifestacijama na još bolji način predstave specijalitete svog kraja, a što je veoma važno finansijski će biti stabilnije što će im omogućiti lakši i uspešniji rad u narednom periodu.


Foto prilog


Tagovi

Udruženje žena Ekonomsko osnaživanje Opština Pećinci Sunčev cvet Pekarska oprema


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".