Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmene Zakona o poljoprivredi
  • 14.12.2016. 08:00

Paori će doprinose plaćati na osnovu prihoda

Ministar Branislav Nedimović je izjavio da će sistem doprinosa za poljoprivrednike biti reformisan, te da će se doprinosi plaćati na osnovu prihoda. Izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi očekuje se da subvencije budu povećane, ali i da obračun naknade za odvodnjavanje pređe u nadležnost vodoprivrednih preduzeća.

Foto: mpzzs.gov.rs
  • 3.002
  • 344
  • 0

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je da će sistem doprinosa za poljoprivrednike biti reformisan i da će se doprinosi plaćati na osnovu prihoda. Kako je on izjavio u Skupštini Srbije, a preneo blic.rs, zatečeno je mnogo poljoprivrednih gazdinstava, dužnika po osnovu doprinosa za penzijsko osiguranje sa ogromnim dugovima.

Nedimović je tokom predstavljanja izmena i dopuna tri zakona o poljoprivredi naglasio da je teško razumeti kako su obavezu uplate iste visine doprinosa za penzijsko osiguranje imali vlasnici pola hektara zemlje i oni sa 100 hektara. "Poreska uprava bi formalno-pravno mogla da krene u naplatu i oduzima kuće i njive, a to je nemoguće", istakao je Nedimović.

Zahtev za akreditaciju Uprave za agrarna plaćanja u aprilu

Ministar poljoprivrede je najavio da će u aprilu Evropska komisija biti pozvana da akredituje Upravu za agrarna plaćanja. To je jedan od preduslova za korišćenje 175 miliona evra iz Predpristpnog fonda EU za ruralni razvoj (IPARD). Nedimović je ponovio da je preuzimanje sredstava iz IPARD fonda blokirano zbog toga što Uprava za agrarna plaćanja nije imala akreditaciju, a da bi je dobila potrebno je bilo zaposliti još 92 ljudi. Kako je rekao dosada je u radni odnos primljeno 42, a uskoro će biti zaposleno još 50. Ministar je dodao da bi prvi konkursi za sredstva iz IPARD fonda mogli da budu raspisani u septembru.

Sistemom računovodstvenih podataka do beneficija za poljoprivrenike

Izmene i dopune zakona, prema rečima ministra poljoprivrede, predviđaju i ustanovljene procedure za konkurisanje i žalbe kod tih evropskih fondova, a uvodi se i kontrola projekata na licu mesta. Nedimović je dodao da će se dopunama zakona ustanoviti alati za identifikaciju parcela kako bi se utvrdilo šta se koristi za poljoprivrednu proizvodnju, a to će olakšati i komasaciju. Izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju predviđaju uvođenje sistema računovodstvenih podataka kako bi poljoprivredna gazdinstva mogla da ostvare neke beneficije.

Više podsticaja za mlade poljoprivrednike i stočare

Predstavljajući izmene i dopune Zakona o podsticajima, Branislav Nedimović je rekao da je cilj izmena bio da se proširi krug korisnika podsticaja iz budžeta. Subvencije će dobiti mladi poljoprivrednici, naročito u nerazvijenim delovima istočne i južne Srbije, i to između ostalih i startap kredite za pokretanje poljoprivredne proizvodnje. Ministar je dodao da je za investicije u opremu i podizanje konkurentnosti izdvojeno tri puta više sredstava nego ove godine, oko 2,2 milijarde dinara. Finansijske podsticaje će, prema rečima Nedimovića, dobiti i proizvođači stoke, naročito proizvodnja junadi za tov, a subvencije će biti veće za područja koja se demografski prazne kao što su Bela Palanka, Trgovište, i Babušnica.

Naknadu za odvodnjavanje obračunavaće vodoprivredna preduzeća

Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o vodama, Nedimović je rekao da će se rekama sada upravljati, ne prema administrativnim granicama, već po slivnim tokovima i da već postoje Dunavska i Savska komisija, a razgovara se i o upravljanju Drinom. Do sada nisu postojale procedure o zakupu vodnih prostora već ih je koristio ko je pre do njih stigao.

Izmenama je predviđena procedura za licitacije vodnih prostora, a dozvole će izdavati nadležna vodoprivredna preduzeća. Vodoprivredna preduzeća će biti zadužena i za izračunavnje naknada za odvodnjavanje. S druge strane upravljanje vodama će, posebno u kriznim situacijama, kao što su poplave, prema rečima resornog ministra, biti jedinstveno uređeno.

Foto: mpzzs.gov.rs


Izvori

Blic


Tagovi

Ministarstvo Poljoprivreda Ministarstvo poljoprivrede Srbija Uprava za agrarna plaćanja Branislav Nedimović IPARD Zapošljavanje Investitori Investicije Prerađivačka industrija Upravljanje vodama Vodoprivredna preduzeća Penzije Doprinosi za p


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.