Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovina 2021.
  • 06.01.2022. 16:00

Pao izvoz pšenice, a rastao soje - šta se uvozilo, a šta izvozilo iz EU?

Trgovina poljoprivredno-prehrambenim proizvodima je u prvih devet meseci prošle godine porasla za 6,1 odsto u odnosu na to razdoblje 2020., objavila je Evropska komisija. Najviše je uvoženo iz Brazila.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 342
  • 68
  • 0

Objavljeni su najnoviji podaci o trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u Evropskoj uniji.

Kako navodi Evropska komisija, oni pokazuju da je ukupna vrednost tih proizvoda (uključujući uvoz i izvoz) za razdoblje od januara do septembra prošle godine iznosila 239,5 milijardi evra. To je povećanje od 6,1 odsto u odnosu na isto razdoblje lani.

Izvoz je bio osam odsto veći i iznosio 145,2 milijarde evra dok je uvoz porastao za 3,5 odsto na 94,2 milijarde evra. Prema tim podacima, to održava ukupni suficit u poljoprivredno-prehrambenoj trgovini od 51 milijardu evra za prvih devet meseci 2021., što je povećanje od 17 odsto u odnosu na godinu pre.

Najveći porast beleži izvoz u Sjedinjenje Američke Države uz povećanje od 15 odsto. Prema EK, to su prvenstveno podstakli vino, žestoka piće i likeri te čokolade i druge poslastice. Izvoz u Južnu Koreju takođe je porastao zbog svinjskog mesa, vina i pšenice, što je porast od 593 milijuna evra. Takav je slučaj i sa Švajcarskom, koja beleži rast izvoza od 570 miliona evra. Dok je ukupni u Kinu porastao za 504 milijuna evra, a izvoz svinjskog mesa iz Unije u tu je zemlju pao za 13 odsto u odnosu na lani.

Prvi put 2021. je onaj u Ujedinjeno Kraljevstvo premašio vrednost u istom razdoblju 2020. i porastao za 166 miliona evra (0,5 odsto). Nasuprot tome, zabeleženo je značajno smanjenje vrednosti izvoza u Saudijsku Arabiju (-447 mil. EUR), Hong Kong (-141 mil. EUR) i Kuvajt (-115 mil. EUR).

Najveći uvoz iz Brazila

Što se tiče uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, najveći rast zabeležen je kod proizvoda iz Brazila, a porastao je za 1,4 milijarde evra ili 16 odsto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Veći je i onaj iz Indonezije (+601 mil EUR), Argentine (+545 mil. EUR), Australije (+541 mil. EUR) kao i Indije (+388 mil. EUR).

Prijavljen je značajan pad uvoza iz nekoliko zemalja, od kojih je najznačajniji onaj iz Ujedinjenog Kraljevstva od 2,9 milijardi evra ili 27 odsto i to zbog tropskog voća, orašastih plodova i začina.

Došlo je i do pada uvoza iz SAD-a, Kanade, Novog Zelanda i Moldavije.

Što se uvozilo, a što izvozilo?

Što se tiče kategorija proizvoda, u razdoblju januar - septembar beleži se veliki rast vrednosti izvoza vina i to za 30 odsto i žestokih pića i likera za 28 odsto. Ostala značajna povećanja vrednosti zabeležena su kod uljane repice i suncokreta kao i čokolade i konditorskih proizvoda. Međutim, prema podacima EK došlo je do značajnog pada izvoza hrane za odojčad i pšenice.

Što se tiče vrednosti uvoza najveći rast beleže uljane pogače i to u vrednosti od 1,2 milijarde evra, sledi soja s 1,2 milijarde evra i palmino ulje sa 723 miliona evra. U međuvremenu, najveći pad vrednosti uvoza beleži tropsko voće, orašasti plodovi začini, voćni sokovi, vina, vermut te jabučni i vinsko sirće.


Tagovi

Trgovina Uvoz Izvoz Evropska komisija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić