Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Registracija traktora
  • 21.10.2021. 07:30

Pandemija uticala na broj registrovanih traktora u Evropi - kakvi su rezultati?

Dva najveća tržišta poljoprivrednih traktora u Evropi i dalje su Francuska i Nemačka. Od 10 novoregistrovanih, njih četiri dolaze iz te dve zemlje. Gde je Srbija na listi?

Foto: Lucija Bencarić
  • 177
  • 25
  • 0

Oko 189.200 traktora registrovano je širom Evrope prošle godine, podaci su Evropskog udruženja poljoprivredne mehanizacije (CEMA). Od toga su 49.340 vozila snage 37 kW (50 KS) i manje, dok ih je 139.900 jačine 39 kW i više.

Analitičari smatraju da se od ukupnog broja njih 149.700 odnosi na traktore, dok ostatak čine kvadovi, teleskopski utovarivači, viljuškari i slično. Kako napominju iz ovog udruženja, taj odnos snaga je važno napomenuti jer je to značajno za zemlje poput Slovačke, Danske, Islanda, Švedske, Luksemburga, Estonije i Hrvatske.

Broj registracija se u pandemijskoj 2020. smanjio za oko tri odsto u poređenju sa godinom pre. Tako je u drugom tromesečju prošle smanjen njihov broj za 20 odsto u odnosu na isto razdoblje 2019. Inače, ovaj period do pandemije bio je vreme kada se najviše registrovalo poljoprivrednih mašina.

U Srbiji i Crnoj Gori je 820 novoregistrovanih vozila, skoro polovina od prošlogodišnjeg broja (Izvor: CEMA)

S obzirom na snagu traktora, čini se da je Covid-19 uticao na sve kategorije, a neke beleže pad od čak 30 odsto u odnosu na 2019. godinu. Prema ovom izveštaju, 60 odsto registrovanih u Evropi su oni snage između 56 i 129 kW, a lane ih je registrovano osam odsto manje u odnosu na 2019.

Evropska komisija je prvo donela odluku da proizvođači motora snage od 56 do 129 kW moraju da zaključe njihovu proizvodnju do 30. juna 2021. i stave ih na tržište do kraja godine zbog zagađenja životne sredine. Međutim, zbog poremećaja u lancu snabdevanja uzrokovanog pandemijom, od toga je, za sada, odustala.

Dva najveća tržišta poljoprivrednih traktora u Evropi su Francuska i Nemačka. Od 10 novoregistrovanih njih četiri dolaze iz te dve zemlje. Blizu im je i Italija koja ima 12 odsto udela u prodaji, a tu su i Velika Britanija sa osam pa Španija i Poljska - obe po sedam odsto.

Udeo novoregistrovanih traktora po državama

Od ovih šest ključnih tržišta samo su Nemačka i Poljska lani zabeležile porast novoregistrovanih traktora u odnosu na 2019. dok sve ostale vodeće zemlje beleže pad.

Ove se godine situacija poboljšala?

Prema podacima koje je CEMA dobila od državnih tela, u prvih šest meseci ove godine u Evropi je bilo registrovano oko 115.000 vozila te kategorije. Od toga su njih 32.300 snage 37 kW i manje, dok su 82.800 vozila s 38 kW i više.

Više od polovine registrovanih mašina su snage između 56 i 129 kW

Međutim, iz ovog udruženja smatraju da je od ukupnog broja reč o oko 89.000 traktora, dok su ostali kvadovi, teleskopski utovarivači i slična oprema koja pripada toj kategoriji.

Ove brojke potvrđuju visok nivo potražnje jer su poljoprivrednici, izvođači radova i svi drugi akteri evropskog poljoprivredno-prehrambenog lanca uložili velike napore kako bi osigurali pristup sigurnijoj hrani u vreme kada se pandemija nastavila, poručuju iz CEMA-e.

Ukupno je u prvih šest meseci 2021. godine u Evropi registrovano 25 odsto više poljoprivrednih traktora u odnosu na prvu polovinu 2020. Za proizvođače su se proizvodnja i distribucija ograničena virusom korona ove godine ipak postupno poboljšali, ali i dalje nisu vraćeni u normalu.

Potražnja velika, a proizvođači u problemima

I dalje se dešavaju značajni izazovi u lancu snabdevanja, a nastaju i novi problemi zbog oskudnog snabdevanja, nedostatka delova i poskupljenja. Prema barometru CEMA-e, čini se da je opšti indeks poslovne klime u industriji poljoprivrednih mašina u Evropi dosegao svoj vrhunac u maju i junu, ali u septembru se treći mesec zaredom blago smanjio. Kako pojašnjavaju iz ovog udruženja, taj je pad rezultat toga što su neke kompanije lošije ocenile svoje poslovanje.

SAD: Vlada nestašica guma i borba za delove poljoprivrednih mašina

Neizvesnost se nastavlja i zavisi od realizacije narudžbina zbog ekstremnih povećanja cena. U međuvremenu, 40 odsto kompanija suočava se s prestankom proizvodnje zbog nedostataka određenih komponenti. S druge strane, čini se da potražnja u Evropi i dalje ostaje velika.

Zbog toga cela industrija vidi potrebu za ulaganjem u gotovo celoj Evropi, pogotovo kada je reč o agraru na srednjem i istočnom delu kontinenta. U skladu s tim, regionalna analiza pokazuje da za svako pojedino evropsko tržište većina učesnika istraživanja očekuje povećanje prometa u sledećih šest meseci, pri čemu su zemlje Zajednice nezavisnih država napredovale na lestvici.

U tom kontekstu, predstavnici evropske industrije uvereni su da će godinu zaključiti s dobrim rezultatima. S obzirom na čitavu 2021., učesnici istraživanja u proseku očekuju povećanje prometa za 10-ak odsto.


Tagovi

Prodaja Registracija Traktori Evropa CEMA


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.