Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Insekti štetočine
  • 30.08.2017. 14:00

Pamukova sovica - problem ratara i povrtara

Pamukova sovica najviše ugrožava kukuruz, papriku, soju i paradajz. Preporuka je da se urade tretmani insekticidima, ukoliko se primete položena jaja.

Foto: Zvezdana Jovanović
  • 1.548
  • 52
  • 0

Pamukova sovica (Helicoverpa armigera) je jedna od najopasnijih štetočina poljoprivrednih kultura, koja može da nanese štetu na 250 gajenih biljaka. Najviše su ugroženi: kukuruz, paprika, soja i paradajz.

Gusenica prvi štetu

Gusenica pamukove sovice nastaje od jajeta. Ona može da dostigne veličinu i do 4-5 cm. Ubušuje se u plod i pričinjava štete koje se ne mogu popraviti. Takvi plodovi gube tržišnu vrednost. Jedna od indirektnih šteta je pojava raznih gljivičnih oboljenja posle njihovog napada.

Primećena je znatno veća brojnost pamukove sovice na povrću. Druga generacija se pojavila ranije nego što je uobičajeno, zbog visokih temperatura.

Suzbijanje pamukove sovice

Pregledom parcele može da se odredi pravi momenat za tretman određenim preparatom. Preporuka je da se urade tretmani insekticidima, ukoliko se primete položena jaja.

"Pri izboru preparata voditi računa da su ovilarvicidnog delovanja, jer samo takvi preparati deluju na sve stadijume larvi. Preporučuju se preparati na bazi: hlorantraniliprola, indoksakarba i emamektin-benzoata (Coragen 0.20 l/ha ili Avaunt 0.25 l/ha ili Affirm 1.5 kg/ha)", piše za PSSS dipl.ing. Zvezdana Jovanović iz Požarevca.

Tretman je potrebno da se izvede u večernjim satima, jer neki preparati gube dejstvo, zbog visokih temperatura. Prvo prskanje se izvodi kada je više od 10 jaja prisutno na stablu i listovima, a za larvicidno delovanje kada se pet gusenica nađe na 100 m2.

Foto: Zvezdana Jovanović


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Helicoverpa armigera Gusenica Insekticidi Zvezdana Jovanović Zaštita


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.