Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2023.
  • 04.09.2022. 12:00

Pametna zver: Valtra Q 305 s velikim Q za kvalitet

Valtrina perjanica nove serije ovogodišnji je finalista u kategoriji ratarskih traktora izbora "Tractor of the Year 2023".

Foto: Valtra
  • 131
  • 41
  • 0

Sloganom "Razmišlja kao profesionalac. Radi kao zver", marketinški su stručnjaci Valtre predstavili potpuno novu seriju traktora ovog poznatog finskog brenda. 

Peta je generacija tako od ovoga leta upotpunjena novom Q serijom, koja se s rasponom snage od 230 do 305 KS uklapa između popularnih T i S serija. Perjanica nove serije je Q305.

"Vreme je da oslobodimo zver. To je najbolji traktor na svetu kojeg su dizajnirali, projektovali i proizveli najsrećniji ljudi na svetu - u Finskoj", rekla je viša menadžerka za komunikacije i digitalni marketing Valtre Pamela Engels, predstavljajući novinarima specijalizovanih poljoprivrednih medija, članovima Toty žirija, ovogodišnjeg finalista u kategoriji ratarskih traktora izbora "Tractor of the Year 2023".

Pametan i jednostavan

Kreiran u poznatom nordijskom stilu, traktor Q serije je inteligentna mašina jednostavna za korišćenje. Neće mu biti problem efikasno odraditi i najzahtevnije zadatke zahvaljujući pouzdanom 7,4-litarskom AGCO Power motoru u kombinaciji sa AGCO bestepenskim (CVT) menjačem i nagrađivanim SmartTouch interfejsom na kontrolnoj ručki, sve uz maksimalnu udobnost i minimalni zamor vozača. 

"Serija Q ima snagu, inteligenciju i svestranost za maksimiziranje produktivnosti i smanjenje troškova kroz eknomičnost goriva i radnu efikasnost", rekla je Pamela Engels.

Poznati kandidati izbora traktora godine - za četiri prestižne titule bori se njih 16

U Valtri duhovito ističu kako je serija Q traktor visoke kvalitete sa velikim Q (na engleskom Quality) jer ovu dobitnu kombinaciju već spomenutih odlika u kombinaciji sa ergonomičnim dizajnom i jednostavnim rešenjima za preciznu poljoprivredu, upotpunjuje i jednak kvalitet prateće usluge i servisa. Tu je na raspolaganju uz brzu dostavu rezervnih delova i korišćenje najnovijih daljinskih dijagnostičkih alata za planiranje produktivnog održavanja kada to najbolje odgovara kupcima.

Valtrino načelo EcoPower za dodatno smanjenje potrošnje goriva primenjeno je na svih pet modela serije Q

Ciljaju na velike farme i ozbiljne poljoprivrednike koji obavljaju i uslužne radove, sve one, kažu, koji ne traže samo vrhunsku izvedbu i pametan traktor nego i traktor niske cene održavanja. 

Snažan i ekonomičan

Šet cilindarski AGCO Power motor od 7,4 litara ima najveći obim na tržištu za traktor ove veličine. Maksimalna snaga od 305 KS dostupna je pri brzinama motora od 1.850 o/min, a najveći obrtni moment 1.280 Nm gotovo konstantan u rasponu od 1.000 do 1.500 obr/min. Valtrino načelo EcoPower za dodatno smanjenje potrošnje goriva primenjeno je na svih pet modela serije Q. Maksimalna brzina vožnje postiže se sa samo 1.500 o/min. Motor je, ne treba ni reći, petog stepena (Stage V) redukcije emisije izduvnih gasova, zahvaljujući kombinaciji selektivne katalitičke redukcije, filtera dizel oksida i filtera čvrstih čestica uz aktivnu regeneraciju.

Kontinuirano varijabilni prenos dolazi iz AGCO radionice, a proveren je i na Fendt traktorima. Reč je o dokazanom prenosu sa beskonačnim odabirom brzina od 0,1 - 50 km/h. Promena smera kretanja je naravno jednostavna, hidrauličnim reverserom. Elektronsko upravljanje menjačem serije Q automatski odabire najniže moguće okretaje motora za rad kako bi se održala najniža potrošnja goriva i raspoređuje snagu u skladu s tim na hidrauliku, priključno vratilo (PTO) ili prenos. 

S težinom od 9,2 tone, na maksimalnom radnom 16 tona, nije ni prelagan, ni pretežak, tako da iako garantuje visoku nosivost (legalni transport do spomenutih 16 tona) još uvek je nežan prema tlu. Zahvaljujući i rasporedu opterećenja - na prednjem delu 41 odsto, a zadnjem 59 odsto, koji daje odličan balans, postiže stabilnost u brzoj vožnji na putu čak i sa punom prikolicom. Kad smo kod stabilnosti, Serija Q je kompaktna, ima malu ukupnu visinu (325 cm) i dug međuosovinski razmak (300 cm). Stoga je težište nisko što ga čini izuzetno stabilnim. 

Precizna hidraulika laka je za upravljanje, dakako preko SmartTouch upravljačke palice. Traktor je opremljen sa devet spoljnih spojnih ventila, četiri prednjih i pet zadnjih. Svi se priključci jednostavno i brzo spajaju DCUP spojnicama. Aktivacija priključnog vratila je elektrohidraulična. Hidraulička CCLS pumpa s eko-opcijom ima kapacitet maksimalnog protoka 205 litara u minuti već na 1650 okretaja, što omogućava uštedu goriva u poljskim radovima, odnosno smanjenje troškova po satu rada. Najveća podizna sila je 100 kN. Maksimalni zadnji podizni kapacitet 10, a prednji 4,8 tona.

Funkcionalan i održiv

Valtrin dizajn jedan je od vodećih u industriji, podređen jednostavnim inteligentnim i praktičnim rešenjima za ugodnu i udobnu radnu sredinu u premium kabini, odlične preglednosti, niskog nivoa buke, klimatizacije, suspenzije... Što se poslednjeg tiče, Aires Suspension u kombinaciji sa dugim međuosovinskim razmakom povećava vučnu silu traktora i smanjuje oscilacije snage. Prianjanje na podlogu je povećano jer pneumatsko vešanje ima brže vreme reakcije u poređenju sa standardnim hidrauličkim vešanjem, pojašnjavaju njihovi inženjeri i dodaju kako i kabina i prednja osovina imaju pneumatsko vešanje i savršeno su sinhronizovani kako bi osigurali glatku vožnju bilo da se radi o žetvi na vrućem letnjem danu na mediteranskih +33 stepena ili čišćenju ulica od snega zimi na finskih -33 stepena, potpuno jednako.

Ciljaju na velike farme i ozbiljne poljoprivrednike

Uz sve to, ova zver je i pametna. Nije to samo nagrađivani SmartTouch upravljački sistem, jedinstveni Valtrin Twintrac sa okretanjem sedišta za 180 stepena (kao standard) u minuti bez gašenja motora, SmartTurn za automatsko okretanje na uvratini bez preklapanja redova, automatsko regulisanje pritiska u gumama, kontrola sekcija priključnih uređaja, odlični servisni paketi… i brojna druga rešenja.

"Pametan znači i onaj koji čuva životnu sredinu. Svaki je Q traktor spreman za pametnu poljoprivredu, opremljen za povezivanje, kako bi farme bile održive. Uz to napravljen je u najodrživijoj fabrici na svetu, u Suolahtiju u Finskoj, sa 100 odsto obnovljivih izvora energije”, zaključuje Pamela Engels. Završimo na kraju sa posebno zanimljivim podatkom kako je 90 odsto traktora moguće reciklirati, i podsetimo kako se svaki Valtra traktor "kroji" po meri kupca.


Tagovi

Valtra Q 305 Nova serija TotY 2023 Finalisti Traktor godine


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.