Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održiva poljoprivreda
  • 23.07.2019. 18:00

Pametna poljoprivreda: Da li je moguće razviti ovaj koncept i kod nas?

Održiva proizvodnja hrane pravac je u kom trebamo da se krećemo. Održivost pre svega. Kako voditi održivo poslovanje u poljoprivredi? Poenta priče je prikupljanje podataka pomoću IT tehnologija, analiza podataka. Pravilna primena dobijenih podataka je održiva poljoprivreda budućnosti.

Foto: Bigstockphoto/Joykid
  • 337
  • 9
  • 0

Mišljenja sam da nismo svesni potrebe za promenama, nismo svesni tehnologija, znanja i veština koje već danas postoje. Održiva proizvodnja hrane pravac je u kom, globalno gledano, trebamo da se krećemo. Održivost pre svega. Kako voditi održivo poslovanje u poljoprivredi? Kako bih odgovorio na to pitanje, potražio sam odgovore od nekoliko svetskih stručnjaka iz sektora.  

Ulaganja i agro Start up- ovi

Rene Vasilos je agroekonomista sa više od 15 godina radnog iskustva u velikim međunarodnim korporacijama i diplomatskim misijama, u području inovacija u poljoprivredi. Svoju karijeru započela je u kancelariji za razvoj i inovacije, John Deere (Džon Dir) korporacije u Narodnoj Republici Kini. Nakon desetogodišnje karijere u John Deere - u, Rene je započela svoju novu etapu rada u USDA programima za razvoj agro Start-up - ova. Osnivač je Banyan Innovation Group, koja pruža konsultantske usluge u globalnom agrobiznisu kroz savete o poslovnim modelima, marketingu i razvoju strategija. Rene posebno ističe sve dostupnije investicije u poljoprivredi. Naime, mnogi koji ulažu vide svoju priliku investiranja u proizvodnju hrane kao dugoročnu održivu investiciju.

Dodaje kako investicije u agro sektor nisu visoko profitabilne u većini slučajeva. Često, odluke o ulaganju u poljoprivredu leže u filantropiji i gledanju proizvodnje hrane kao grane privrede koja će uvek postojati. "Upravo dostupnijim investicijama mnogi agro Start-up- ovi imaju mogućnost za održivo poslovanje. Rene govori o tehnologiji sa posebnim entuzijazmom. To je budućnost, agro sektor stalno se menja. Danas, više nego ikad pre. Mladi koji tek ulaze u sektor moraju biti otvorenog uma i shvatiti promenljivost i brzinu razvoja tog sektora", poručuje Rene. Tri stvari koje je istaknla, a koje će inovirati aspekt poljoprivrede su sakupljanje i analiza podataka (eng. Big Data), robotika i razvoj genetike.

Virtualna mreža poljoprivrednika

Poslovna mreža farmera, Farmers Business Network FBN, virtualna je kompanija osnovana pre tri godine. Partner osnivač Čarls Baron navodi kako je u mreži 16.000 registrovanih gazdinstava, širom američkog kontinenta. Vizija firme je da stvori globalnu mrežu poljoprivrednika koji će da deli dalje viziju o održivom razvoju poljoprivrede. Cilj firme je pomaganje poljoprivrednicima u osiguranju dodatne vrednosti u njihovom poslovanju. Krajnjim korisnicima pomaže se preko sakupljanja agronomskih i tržišnih podataka, razmenom informacija u poslovanju i sl. Preko organizacije, članovi dobijaju korisne informacije kako bi iz svojih resursa izvukli što više. Poslovnu mrežu finansiraju poljoprivrednici koji direktno profitiraju od usluga.

"Naša poslovna mreža novi je oblik zadruge, ali nije zadruga", navodi Čarls. To je inovativni model koji pomoću IT tehnologije daje sigurnost poljoprivrednicima u proizvodnji, organizovanju, prodaji i planiranju njihovog poslovanja. Poljoprivrednici i dalje slobodno donose odluke. Čarls ističe kako su poljoprivrednici u Americi shvatili da ne mogu da rade sami. Stoga poslovne odluke donose na osnovu dostupnih analiziranih podataka iz mreže. Početna ideja osnivača bila je spas poljoprivrednika od internacionalnih korporacija. Kompanija je osnovana kao Start-up. Nakon dve godine poslovanja, bruto prihod firme iznosio je 200 miliona dolara.

Na pitanje o budućnosti poljoprivrede, Čarls odgovara: "Živimo u zlatnom dobu za razvoj tehnologija, pogotovo u IT području. Mogućnosti su beskonačne. Naša poslovna mreža primer je iz budućnosti. Neprestano radimo na kvalitetu usluga od kojih poljoprivrednici imaju mnogobrojne benefite u poslovanju. Iskoristimo tehnologiju kako bi radila za nas, a ne protiv", zaključuje on.  

Znanje koje imamo trebamo deliti dalje

Majndert Don, švajcarski poljoprivredni stručnjak, sa više od 35 godina radnog iskustva u izradi globalnih strategija proizvodnje hrane. Nakon diplomiranja, započeo je svoju karijeru u Agrifirm korporaciji u Holandiji. Agrifirm je firma koja je u vlasništvu poljoprivrednika uglavnom iz Holandije, a posluje na relaciji od Azije do Amerike. Od samog početka Majnndert je usko radio sa poljoprivrednicima u Holandiji, Kanadi i zemljama istočne Azije. Najviše je proveo radeći u Švajcarskoj na razvoju strategija kretanja poljoprivrede za različite zemlje širom sveta. Danas je vlasnik nekoliko inovativnih kompanija u hortikulturi i jedan od osnivača World Horti Center, centra za istraživanja u hortikulturi. Trenutno vodi projekat izgradnje staklenika u Kazahstanu koji je većim delom finansiran državnim novcem i stranim kapitalom, u svrhu osiguranja kvalitetne lokalne hrane.

"Danas, naš svet proizvodi dovoljno hrane za ukupno stanovništvo planete, ali nemaju svi isti pristup potrebnim nutrijentima. Prinosi proizvedenih autputa variraju, ali ipak nedostatak znanja, kapitala i slaba infrastruktura dovode do većeg jaza u neadekvatnoj distribuciji hrane.  Znanjem i tehnološkim inovacijama mogu se osigurati održivi kanali distribucije hrane za svo stanovništvo na planeti", smatra Majndert.

Budimo kao deca - ne detinjasti već radoznali

Neke od primenjivih tehnologija u poljoprivredi su: senzor tehnologija, veštačka inteligencija, bitkoin, poboljšana genetika, robotika, pametna poljoprivreda, vertikalne farme, konverzacijska agrotehnika, dizajn hrane, razne informatičke platforme i infrastruktura, kružna ekonomija itd. Majndert ih je nabrojao još desetak. Poenta priče je prikupljanje podataka pomoću IT tehnologija, analiza podataka. Pravilna primena dobijenih podataka je održiva poljoprivreda budućnosti. Svaki poljoprivrednik poseduje znanje, ali da bi svoje poslovanje osigurao na duge staze, potrebno je to znanje deliti.

Jednom sam imao priliku čuti vrlo zanimljiv citat: "Mala deca su radoznala, aktivna, bezazlena, brzo opraštaju, a što je najvažnije žude za novim znanjima". Pa budimo kao deca, ne ponašajmo se detinjasto, ali hajde da budemo radoznali za sve što se događa oko nas“.  


Tagovi

Tehnologija Eksperti Poljoprivreda Start-up Veštačka inteligencija u poljoprivredi Pametna poljoprivreda


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Vladimir Miloš je magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Holandiji, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dve dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Rizikuj! - Ako pobediš bićeš srećan, a ako ne pobediš bićeš mudriji.