Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručni kadar
  • 13.07.2020. 10:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Ove godine vranjska poljoprivredna škola uvodi dualno obrazovanje - više prilika za posao?

Svi oni koji upišu smer poljoprivredni tehničar imaće mogućnost da se odmah zaposle u firmi gde i obavljaju stručnu praksu.

Foto: Gordana Nastić
  • 601
  • 31
  • 0

Među vranjskim srednjoškolcima i njihovim roditeljima, Poljoprivredno - veterinarska škola "Stevan Sinđelić" oduvek je slovila za ustanovu koja svojim učenicima pruža adekvatno obrazovanje pa se u nju, poslednjih godina, sve veći broj đaka upisuje na smerovima prehrambeni tehničar i veterinarski tehničar sa četvorogodišnjim školovanjem, koje im omogućava da nastave obrazovanje na fakultetima i visokim školama u struci ili van nje.

Škola je svim upisanim đacima obezbeđivala besplatne udžbenike i prevoz autobusom za one koji putuju do škole i za sve njih organizovala je besplatne posete Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Besparica koja je proteklih godina nastupila, bila je dodatni motiv za roditelje da podstiču svoju decu da se školuju baš tu.

Veliko interesovanje i među učenicima

Ove godine, uveli su dualno obrazovanje i budućim srednjoškolcima ponudili upis na smeru poljoprivredni tehničar sa četvrtim stepenom. Svi oni koji upišu ovaj smer, prema rečima direktora škole, Saše Radičevića, imaće mogućnost da pronađu posao odmah po njenom okončanju, ali i da ostvare pravo na stipendiju za studiranje. Učenici će primati i novčanu nadoknadu za rad u firmi gde će sticati znanja i veštine, a to će im omogućiti da bolje organizuju svoj život. Da dualno obrazovanje može da im osigura pristojnu budućnost izgleda da je shvatilo dosta budućih vranjskih srednjoškolaca koji su već prvog dana upisa požurili da se upišu na smeru poljoprivredni tehničar i popunili kvotu za formiranje odeljenja.

Obezbeđeni svi uslovi za praktičnu i teorijsku nastavu

"Tokom školovanja učenici će imati manje teorijske nastave, a više praktičnog rada u firmi gde će obavljati praksu i gde će imati priliku da dobiju zaposlenje. Oni koji ne budu želeli da prihvate posao koji im bude ponuđen u firmi gde su stekli nova znanja, moći će da upišu bilo koji fakultet posle završene srednje škole ili da pokrenu privatni biznis", naglašava Radičević i dodaje da je škola potpisala ugovor sa Draganom Aleksićem, vlasnikom "Nutrika" i "Vinarije Aleksić", da budući poljoprivredni tehničari  koji upišu dualno obrazovanje, praksu obavljaju u njegovoj firmi.

Nedostatak stručne radne snage

U navedenim preduzećima su pak, posebno zainteresovani da ovaj sistem obrazovanja zaživi u Vranju jer godinama su u deficitu sa stručnim radnim kadrom, koji ne mogu da nađu ni na tržištu rada.

Njihov vlasnik, kaže da je već duže vreme veliki zagovornik uvođenja ovog načina školovanja u zemlji i da je upravo zbog nedostatka stučne radne snage potpisao ugovor sa Poljoprivredno - veterinarskom školom, kako bi za ubuduće obezbedio neophodne radnike za rad u svojoj firmi. Inače on sam se ne libi ni jednog posla pa tako, kada je to neophodno, sedne na traktor da nešto odradi na svojoj plantaži vinograda ili se spusti u šaht zajedno sa svojim radnicima da vidi u čemu je kvar, na zaprepašćenje svojih zaposlenih ali i ljudi sa strane koji uz veliko odobravanje prepričavaju njegov odnos prema radu.

Jedinstvena prilika za osposobljavanje mladih stručnjaka

Smatra da dualno obrazovanje treba da bude uvedeno u svim školama u Srbiji jer je nedopustivo da svršeni srednjoškolci izlaze iz škola sa diplomama, a da niko od njih ne zna da radi posao za koji se kvalifikovao.

Dualno obrazovanje treba da zaživi u Srbiji

"Zbog toga smo i došli u situaciju da ova zemlja nema električare, vodoinstalatere, alatničare, varioce bez kojih, nažalost, privreda koju imamo ne može da funkcioniše. Presrećan sam što će napokon, posle dosta priče, dualno obrazovanje zaživeti i u Vranju. Ovo će biti jedinstvena prilika da osposobimo kadrove koji su nam neophodni u proizvodnji, a što će nam omogućiti da u budućnosti lakše ostvarimo zacrtane planove u proizvodnji", zaključuje Aleksić.


Foto prilog


Tagovi

Poljoprivredna škola Poljoprivredni tehničar Veterinarski tehničar Sajam poljoprivrede Saša Radičević Dragan Aleksić Stručni kadar Radna snaga Dualno obrazovanje


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)