Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumadijski sajam
  • 07.09.2018. 10:00

Otvorena najveća jesenja smotra agrara - Šumadijski sajam

U Kragujevcu je otvoren 15. Šumadijski sajam poljoprivrede. Ove godine na najvećoj agrarnog manifestaciji u ovom delu Srbije je rekordan broj izlagača, a organizatori za četiri dana trajanja sajma očekuju preko 30.000 posetilaca.

Foto: Biljana Nenković
  • 167
  • 12
  • 0

Početak septembra tradicionalno je rezervisan za Šumadijski sajam poljoprivrede. Ove godine 15. put se okupljaju proizvođači i prerađivači iz Šumadije i Pomoravlja na jednu od najvećih jesenjih smotri agrara južno od Save i Dunava. Svoj trud i rad predstavljaju na 1.600 kvadrata sajamske hale, kao i na preko 4000 kvadrata prostora na otvorenom, koji je uglavnom namenjen za izlaganje mehanizacije i izložbu i takmičenja stoke.

U subotu proglašenje najbolje šumadijske šljivovice

Ovogodišnji sajam obeležiće i stručna predavanja i panel diskusije, a po prvi put posle 40 godina biće organizovano ocenjivanje i proglašenje najbolje šumadijske šljivovice. Proglašenje šampiona rakije predviđeno je za pretposlednji dan sajam, u subotu, 8. septembra. Zatim slede izložbe u stočarstvu, sitnih životinja, kao i pčelarske i izložbe voća i povrća.

"Ova godina beleži porast broja izlagača, što govori u prilog porastu interesovanja za poljoprivredu uopšte. Na platou sajma predstavlja se kompletna poljoprivredna mehanizacija, a novitet ove godine su kombajni iz Belorusije, čiji je proizvođač i generalni sponzor Sajma, rekao je Zoran Nedeljković, direktor Šumadija sajma.

Velimir Stanojević, državni sekretar ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji je otvorio ovogodišnji sajam, najavio je da će  fokus  biti finansiranje iz nacionalnog budžeta na malim proizvođačima i gazdinstvima, kakva su pretežno u Šumadiji: "Radićemo na poboljšanju mehanizacije i obnovi stočnog fonda posebno. Jedna od ciljeva nam je da  da povećamo nivo prerade naših proizvoda".

Izvoz agrarnih proizvoda - 55 miliona evra

Šumadija ima sve potencijale da bude lider agrarne proizvodnje, barem u ovom delu Evrope, izjavila je Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga: "Prema podacima Regionalne privredne komore iz  Pomoravlja i Šumadije, u 2017. godini je izvezeno agrarnih proizvoda u vrednosti od 55 miliona evra, dok je uvezeno 17 miliona evra, što je tri puta manje".

U centru pažnje prerada sirovine

Najuspešniji poljoprivrednici, voćari, pčelari, proizvođači rakija i vina su i ove godine prestavili svoje proizvode. Pera Aleksić, voćar i proizvođač rakije, iz sela Guberevac, kaže da je u Gruži rod voća bio dobar, ali  za rakijaše je bilo mnogo kišnih dana, tako da voće nije dobilo potreban šećer, te će se kvalitet rakije postizati kupažama.

Aleksić dolazi iz Gružanskog kraja, koje je poznat kao isključivo poljoprivredni. Predsednik opštine Knić, opštine koja je prijatelj ovogodišnjeg sajma, Miroslav Nikolić, kaže da će ove godine više poraditi na preradi i dobijanju gotovih proizvoda od sirovina: "Sajmovi su važni da proizvođači vide kako to rade drugi. Dobro je doći na Šumadijski sajam, ali treba obilaziti i one u inostranstvu, posebno u regijama koje su slične Šumadiji".

Poljoprivredni sajam u Kragujevcu traje do nedelje, 9. septembra. Sa rekordnim brojem izlagača, čak 175 očekuje se i rekordnih 30.000 posetilaca. Ulaz na sajam je, kao i prethodnih godina, besplatan.


Foto prilog


Tagovi

Šumadijski sajam poljoprivrede 2018 Kragujevac Miroslav Nikolić Pera Aleksić Biljana Ilić Stošić Velimir Stanojević Zoran Nedeljković Šljivovica


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D