Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trešnjin cvet
  • 31.03.2021. 18:00
  • Japan

Otkad postoje zapisi, sakura procvetala ranije nego ikada pre

Sakura, kako trešnjin cvet zovu u Japanu, ima i ekonomski i kulturološki značaj. Njegovo cvetanje u Kjotu prati se od 812. godine

Foto: Depositphotos/ake1150sb
  • 111
  • 26
  • 0

Nacionalni cvet Japana je trešnjin i tradicionalno simbolizuje dolazak proleća. Ove godine sezona cvetanja ovog drveta dobila je najraniji datum od kada postoje zapisi o njenom početku, a koji postoje već 1.200 godina. 

Svoj vrhunac 2021. u gradu Kjoto dostigla je 26. marta, objavio je naučni časopis "Biological Conservation". Naučnici Univerziteta Osaka koji su prikupili ove podatke ističu da se verovatno radi o posledici klimatskih promena

Prethodni rekord, pokazuju carski dvorski dokumenti i dnevnici koji datiraju iz 812. godine, postavljen je 1409. kada je vrhunac zabeležen 27. marta. 

Sakura, kako trešnjin cvet zovu u Japanu, ima i ekonomski i kulturološki značaj. Tada se održava i poznati festival trešnjino cvetanje (hanami) kada japanski narod ispod njenih stabala uživa u veselim gozbama posmatrajući lepršanje bledo ružičastih latica. 

Naučnici koji ovu pojavu prate u saradnji sa Japanskom meteorološkom agencijom tvrde kako se lokalni porast temperature povezuje sa globalnim zagrevanjem i urbanizacijom. Podaci iz zapisa koje su prikupljali carevi, aristokrati, guverneri i sveštenici u istoriji Kjota, nekadašnjem carskom glavnom gradu Japana, pokazuju da se od 1.800 godine vrhunac cvetanja trešanja postupno pomerao sa sredine aprila prema početku meseca. 

Stablo indikator ove pojave nalazi se u svetilištu Jasukuni. 

Zanimljivo je i to da je u nešto južnijoj Hirošimi sezona počela 11. marta, osam dana ranije nego što je to bilo prethodnog rekorda iz 2004. godine. Ranije cvetanje je zabeleženo i u drugim gradovima Zemlje izlazećeg sunca. 


Tagovi

Sakura Trešnjin cvet Rekord Cvetanje Japan Klimatske promene


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]