Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena nafte
  • 27.07.2020. 08:00

Osam dinara više za litar goriva?

Skok cene sirove nafte na svetskoj berzi za 25 dolara (u maju je koštala 19,33 na sadašnja 44,32 za barel) uslovilo je i poskupljenje goriva na pumpama u Srbiji za oko osam dinara po litri.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 1.103
  • 54
  • 0

Cene nafte u svetu ponovo su počele da padaju. Razlozi su veći rast zaliha u Americi, ali i to što se zbog novog povećanje broja obolelih od virusa korona ponovo smanjuje tražnja za gorivom. Što se tiče cena u Srbiji, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović, navodi za RTS da su one do maja padale, pre svega zbog pada cene sirove nafte, a od maja je krenuo rast cena.

Skok cene sirove nafte na svetskoj berzi za 25 dolara (u maju je koštala 19,33 na sadašnja 44,32 za barel) uslovilo je i poskupljenje goriva na pumpama u Srbiji za oko osam dinara po litri. Benzin se sada toči za 131,44, evrodizel za 140,08 dinara, dok je tečni naftni gas 73,71 dinar, izveštava Politika.

Povećanje akciza uslovile skok cena goriva

Jedan od faktora koji utiče na skok cena tokom jula jeste povećanje akciza. Kao posledica usklađivanja dinarskih iznosa akciza u odnosu na indeks potrošačkih cena u 2019, od 1. jula državne dažbine na benzin i dizel povećane su za oko 1,3 dinara po litru.

Povećane akcize na gorivo, kafu, alkoholna pića, cigarete

Kako smo ranije pisali, na snazi su nove, veće akcize na naftne derivate, alkoholna pića, kafu, duvan i duvanske proizvode. Primena novih akciza trebalo je da počne 1. februara, ali je odložena za početak ovg meseca. Tako će akcize na benzin biti 57,10 dinara po litru, evrodizel 58,72 dinara, dok će akcize na tečni naftni gas biti 44,59 dinara po kilogramu.

Uporednom analizom cena goriva kod nas i u regionu jasno se vidi da je evrodizel ponovo u vrhu tabele i samo se skuplje toči u Albaniji, dok je benzin pao na listi i sada se skuplje nego u Srbiji toči u Grčkoj, Albaniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, istražije list Politika. Najjeftiniji benzin i dizel i dalje je u BiH, gde benzin košta 99,94 dinara, a dizel za 97,586, što znači da je kod nas skuplji za 43 dinara.


Tagovi

Cene goriva Skok cena Sirova nafta Evrodizel Akcize Cene u Srbiji


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]