Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • E-seed
  • 19.03.2023. 15:00

Oponašanje prirode: Kreirali bio robota koji povećava efikasnost setve

Biorazgradivi nosač semena napravljen je po uzoru na seme biljke iz porodice Erodium.

Foto: YouTube/screenshot
  • 74
  • 19
  • 0

Kako bi poboljšali efikasnost setve inženjeri sa američkog Univerziteta Carnegie Mellon imitirali su prirodu. Inspiraciju su pronašli u semenu biljke roda Erodium.

Njegova karakteristična građa omogućava samozasejavanje. Ono se nalazi unutar tanke, čvrsto namotane spirale. Kada dospe na površinu zemljišta čeka kišu i visoku vlažnost. Tada se dešava čudo prirode. Spirala usvaja vodu, odmotava se, a seme se ubušuje u zemlju gde ima optimalne uslove za klijanje i nicanje. Ovo je veoma efikasna prirodna odbrana od ptica i uticaja okoline.

Biorazgradivi nosač

Naučnici su uspeli da stvore malog biorobota na čijem se spiralnom kraju nalazi semenka koju žele da poseju.

Koordinatorka projekta Lining Jao je sa timom saradnika radila na izradi biorazgradivog nosača semena kojega su nazvali E-seed. Napravljen je od drvenog furnira, biorazgradiv je, i mogao bi da omogući setvu iz vazduha na teško dostupnim područjima. Prednost je što se može koristiti za razne vrste semena ili đubriva i prilagođavati različitim okruženjima.

Oponašanje prirode

"Zakopavanje semena je decenijama intenzivno proučavano u smislu mehanike, fizike i nauke o materijalima, ali do sada niko nije stvorio inženjerski ekvivalent."

Univerzalni dron: U toku dana može tretirati useve na 16 ha

Otkriće omogućava da se ono razbaca pomoću dronova, a vlaga obezbeđuje uspešno ukopavanje. To je posebno važno u regijama gde postoji visoki ekološki rizik. Napravljeno je nekoliko tipova robota, a uspešnost setve je 80 odsto.

U videu pogledajte kako funkcioniše E-seed. 

 


Tagovi

Biorobot Poljoprivredno istraživanje E-seed Erodium Oponašanje prirode Seme Setva semena Ukopavanje semena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.