Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost saobraćaja
  • 14.04.2018. 08:30

Opasno blato na putevima nakon radova u poljima

Blato na putu za vreme sezone radova u polju opasno je poput snega i leda zimi. Stručnjaci zato poručuju poljoprivrednicima da obavezno očiste pneumatike na mehanizaciji nakon izlaska iz njiva na saobraćajnice, prekontrolišu svetlosnu signalizaciju i svu neophodnu prateću opremu.

Foto: Flickr / Simon Hardy
  • 518
  • 24
  • 0

Ovih dana se na poljima u Srbiji intenzivno radi, a to može da prouzrokuje ozbiljne probleme na putevima koji prolaze pored njiva. Kako prenosi RTV, stručnjak za mehanizaciju u Zadružnom savezu Vojvodine (ZSV) - Petar Radić podseća ratare da je pre početka posla neophodna obavezna provera mehanizacije. On dodaje da je, takođe, potrebno proveriti osnovne sklopove motorne grupe, nivo ulja i signalizaciju. Kada je reč o svetlosnoj signalizaciji, Radić naglašava da posebnu pažnju treba posvetiti prikolicama, ističući da je korišćenje žutog rotacionog svetla u javnom saobraćaju obavezno.

Obavezno prekontrolisati sve elemente bezbednosti i zaštite 

Stručnjak za mehanizaciju u ZSV kaže da pre kretanja na njivu poljoprivrednici treba da prekontrolišu i ostale neophodne elemente bezbednosti i zaštite. Obaveznu opremu čine: trougao, prva pomoć i aparat za gašenje požara. Petar Radić tvrdi da je nekoliko puta bio svedok situacija, da je aparat za gašenje požara, koji se nalazio u traktoru ili kombajnu, pomogao da se spreče mnogo teže posledice zbog izbijanja požara. On napominje da je u početku najčešće dovoljan jedan PP aparat, a ukoliko se ne reaguje, kasnije je malo i nekoliko protivpožarnih aparata.

Blato na putevima opasno poput leda zimi

Radić objašnjava da veliku ulogu u sprečavanju pojave blata na putu imaju otresišta. On tvrdi da je Pokrajina mnogo radila na tome da se otresišta naprave na mestima uključenja poljskog puta na javne saobraćajnice. Uprkos tome, naglašava Radić, paore i dalje treba upozoravati na to da u vreme prolećnih pljuskova na otresištima očiste pneumatike na poljoprivrednim mašinama, jer je blato na putu isto kao i led zimi, veoma opasano i može da ugrozi bezbedan saobraćaj.


Izvori

RTV


Tagovi

Poljoprivreda Saobraćaj Radovi Bezbednost Srbija Petar Radić Mehanizacija Traktori


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.