Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 25.09.2020. 15:00

Oko 70 odsto globalno proizvedene hrane troše stanovnici gradova: Kako sve nahraniti?

Svet se sve više urbanizuje. Prema procenama, do 2050. godine 70 odsto svetske populacije živeće u gradovima.

Foto: Depositphotos/urban_light
  • 119
  • 5
  • 0

Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) predstavila je svoju Novu inicijativu i akcijski plan zelenih gradova koji bi trebalo da pomognu u transformaciji poljoprivredno-prehrambenog sistema, smanjiti glad i poboljšati prehrambene navike u razdoblju nakon pandemije. 

Svoj predlog predstavili su virtualnim putem tokom zasedanja 75. Generalne skupštine UN-a, a celi projekat nazvan je "Zeleni gradovi za izgradnju boljih ciljeva održivog razvoja - novi snažni poduhvat". 

"Da bi gradovi postali zeleniji, otporniji i regenerativniji, moramo preispitivati način dizajniranja i upravljanje urbanim i prigradskim područjima. Preostalo je samo deset godina za postizanje ciljeva održivog razvoja i potrebno nam je dublje promišljanje i preoblikovanje načina poslovanja“, istakao je generalni direktor FAO-a Kju Dongju.

Do 2030. priključeno više od 1.000 gradova 

Svet se sve više urbanizuje. Prema procenama, do 2050. godine 70 odsto svetske populacije živeće u gradovima, a čak 90 odsto rasta dogodiće se u Africi i Aziji. Takođe, oko 70 odsto hrane koja se proizvede u svetu trošiće njihovi stanovnici. 

"Rast stanovništva i brza urbanizacija podrazumevaju prehrambene promene i sve veću potražnju za osnovnim robama i uslugama. Lokalnim upravama sve je teže udovoljiti, a pandemija COVID-19 nametnula je nove izazove, poput poremećaja u prehrambenom lancu, gubitka poslova i globalnog povećanje gladi. Danas gradovi troše gotovo 80 odsto ukupne energije proizvedene u svetu. Oni su odgovorni za 70 odsto globalnog otpada i čine oko 70 odsto globalnih emisija štetnih gasova povezanih sa stvaranjem energije“, pojašnjava Dongju.

Proizvodnja hrane u urbanoj bašti i njene prednosti

Ova inicijativa ima za cilj poboljšanje egzistencije i dobrobit urbanog stanovništva u najmanje 100 gradova, odnosno u 15 velikih i 45 malih i 40 prigradskih naselja širom sveta u sledeće tri godine. Takođe, želja im je i da se do 2030. priključi više od 1.000 gradova.

"FAO će poboljšati svoj rad sa lokalnim i nacionalnim vlastima, gradskim većima, gradonačelnicima, privatnim sektorom, akademskim institucijama i međunarodnim organizacijama, te će se angažovati u urbanim zajednicama, posebno sa ženama i mladima", istakao je generalni direktor FAO-a.


Tagovi

FAO Zeleni gradovi Poljoprivredno-prehrambeni sistem Glad


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]