Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biomasa u Srbiji
  • 20.11.2016. 09:00

Ogroman potencijal biomase-neiskorišćen!

Srbija ima ogroman potencijal u korišćenju biomase iz poljoprivrede i šumarstva ali on nije iskorišćen u punoj meri.U cilju povećanog korišćenja obnovljivih izvora energije, to jest smanjenog korišćenja fosilnih goriva i smanjenja emisije gasova s efektom staklene bašte Vlada Srbije je snažno opredeljena za transformaciju energetskog sektora ka održivom i zelenom.

Foto: bigstockphoto.com/roibu
  • 1.099
  • 293
  • 0

Srbija ima ogroman potencijal u korišćenju biomase iz poljoprivrede i šumarstva ali on nije iskorišćen u punoj meri, izjavio je savetnik premijera Srbije za poljopirvredu Dragan Glamočić na koferenciji posvećenoj projektu "Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji" koju je organizovala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju-GIZ.

Glamočić je, prenosi Danas, rekao i da su ciljevi Srbije da se posle 2020. godine više od 20 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora energije.

Zemljište za proizvodnju biomase nula dinara

Kako je naveo u 15 opština sprovode se projekti u vrednosti skoro milion evra, a u vezi korišćenja obnovljivih izvora. U planu je i zamena fosilnih goriva u toplanama, to jest prelazak na alternativna goriva koja će subtituisati korišćenje lignita, mazuta i gasa. Savetnik je napomenuo i na uredbu Zakona o poljoprivrednom zemljištu koja se odnosi na proizvodnju biomase. Naime, sva pravna i fizička lica mogu dobiti u zakup državno poljoprivredno zemljište koje se nije koristilo. Zainteresovana lica mogu u svrhu proizvodnje biomase iznajmiti to zemljište za nula dinara i to na 30 godina.

Energetski sektor ka zelenom i održivom

U cilju povećanog korišćenja obnovljivih izvora energije, to jest smanjenog korišćenja fosilnih goriva i smanjenja emisije gasova s efektom staklene bašte Vlada Srbije je snažno opredeljena za transformaciju energetskog sektora ka održivom i zelenom. Srbiju u prelasku na zelenu energiju i korišćenje obnovljivih izvora podržava Nemačka, rekao je ambasador te države u Srbiji Aksel Ditman. Podsetio je i da GIZ poklanja veliku pažnju tom sektoru i da je od 2000. godine u Srbiji investirano skoro 1,6 milijardi evra kroz različite programe, infrastrukturu, energetici i životnoj sredini. Napomenuo je i da je Srbija lider u korišćenju biomase i može biti primer drugima u regionu.

Ambiciozni planovi Nemačke

Državni sekretar Ministarstva životne sredine zaštite klime i energetskog sektora nemačke pokrajine Baden Virtemberg Andre Bauman, ukazao je da su ciljevi Nemačke da do 2050. godine uštedi 50 odsto energije, da 80 odsto energije koja se koristi bude iz obnovljivih izvora, a da se emisija gasova staklene bašte smanji za 90 odsto.

Foto: bigstockphoto.com/roibu


Izvori

Danas.rs


Tagovi

Dragan Glamočić GIZ Biomasa Aksel Ditman Andre Bauman Obnovljivi izvori energije Fosilna goriva


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u